Historisch wandkleed dat verloren leek is na jaren weer terug in Rozenburg

Schatjager René heeft als missie om verloren kunstwerken die ooit in Rozenburg stonden, terug te brengen naar de originele locatie. Om die werken terug te vinden doet hij vaker een oproep via Facebook, zo ook bij het werk van kunstenaar Leslie Gabriëlse ‘Het Baken’: een wandkleed dat in 1977 speciaal gemaakt werd voor het verzorgingstehuis met dezelfde naam.

In 2011 verdween deze locatie en daarmee ook het kunstwerk. Na de oproep van René, kreeg hij een reactie van Fred de Ronde die op een locatie van Careyn een vuilniszak vond met dit kleed. Leslie restaureerde het werk en nu krijgt het een tweede leven in het Woonzorgcentrum Blankenburg, te Rozenburg.

Schatjager René
Behalve het wandkleed ‘Het Baken’, heeft René zich de afgelopen jaren ook ingezet voor andere kunstwerken uit Rozenburg. Het werk ‘Groeielementen’ van Leen Droppert, werd in 1973 geplaatst bij de nieuw gebouwde Openbare School. Na afbraak van deze school, werd dit kunstwerk opgeslagen bij de gemeente Rotterdam en in Mei 2018 is het herplaatst nabij de oorspronkelijke locatie.

Ook het werk ‘Leven uit de bron’ van de Rozenburgse kunstenaar Leo van Oudheusden, kreeg begin 2020 terug een plek in Rozenburg en wel bij Kinderboerderij Beestenboel aan de zandweg. Niet ver van de originele locatie tot 1971, bij De Bron.

Leslie Gabriëlse
Leslie Gabriëlse studeerde aan de Rotterdamse Kunst Academie en kwam daar in aanraking met stof. Voor hem interessanter en fijner dan verf, ‘Je bent dan zo afhankelijk’. Leslie maakt allerlei soorten kunst en heeft boeken vol werk. Maar, hij is gevierd door zijn kleden met werk over de hele wereld. Onlangs won hij nog de ‘van Ommeren de Voogt prijs’ voor zijn werk ‘Picknick 4’.  In zijn atelier in Rotterdam Zuid maakte hij het originele ‘Het Baken’, waar hij het 40 jaar later ook herstelde. ‘Het voelde als een verloren zoon, die nu een tweede leven krijgt’.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat