Citrusveiling Rotterdam wordt culturele ontmoetingsplek met kantoorruimte

De Citrusveiling in Merwe-Vierhavens krijgt een nieuwe bestemming. Hier zal ‘De Citrus Club’ worden ontwikkeld. Een ontmoetingsplek voor muziek, film, theater, muziek en congressen. Ook zal er een restaurant en kantoorruimte worden gerealiseerd voor innovatieve en creatieve makers.

Het Havenbedrijf heeft een koper weten te vinden die voor een nieuw gebruik van de monumentale veiling gaat zorgen. Als Rijksmonument kent de Citrusveiling een rijke geschiedenis als wereldwijde handelsplaats voor fruit. Nu streeft men ernaar om het gebouw een waardevolle toevoeging te laten zijn aan het Rotterdam Makers District.

De Citrusveiling is ontworpen door Hugh Maaskant en Bert van Dommelen van 1951 tot 1955. Maaskant heeft ook de Euromast en de Pier van Scheveningen ontworpen. Nog steeds is zowel het interieur als exterieur van het gebouw vrijwel in originele staat. In de industriële omgeving van M4H (Merwe-Vierhavens) valt de Citrusveiling erg op als opvallend en expressief gebouw.

Het stadshavengebied M4H wordt geheel vernieuwd tot een plek waar wonen, onderwijs en innovatieve maakindustrie samengaan. Het Rotterdam Makers District moet plaats bieden aan techniekonderwijs, innovatieve bedrijven, hoogwaardige testfaciliteiten en fieldlabs. De gemeente Rotterdam en het Havenbedrijf willen het aantrekkelijk maken voor de nieuwe generatie (maritieme) maakbedrijven binnen de energietransitie, mobiliteit en circulariteit.

In 2020 maakte OPEN Rotterdam een reportage van de Citrusveiling.