History Matters over het slavernijverleden van Rotterdam

Wat was de rol van Rotterdam in de Trans-Atlantische slavernij? Onderzoeker Alex van Stipriaan heeft er het boek ‘Rotterdam in Slavernij’ over geschreven. In het eerste deel van aflevering 5 van History Matters geeft hij een college waarin hij een aantal belangrijke vragen aan de orde stelt.

Van Stipriaan gaat in deze aflevering in op veelgehoorde misvattingen zoals ‘mensenhandel en slavernij was iets van een kleine groep rijke kooplieden en regenten’, ‘slavernij is nu eenmaal iets dat ver buiten Rotterdam plaatsvond en waar mensen hier geen weet van hadden’ en ‘nu vinden we dat slavernij niet meer kan, maar in die tijd was het normaal en vonden ze het er nu eenmaal bij horen’.

Het onderzoek dat in de afgelopen jaren naar de rol van Rotterdam is gedaan, waar het boek van Van Stipriaan onderdeel van is, is een opmars naar hoe Rotterdam om zou moeten gaan met haar slavernijgeschiedenis. De excuses die burgemeester Aboutaleb onlangs maakte, ziet Van Stipriaan dan ook als een goede stap. “En ik sluit me aan bij wat hij daarvoor ook altijd heeft gezegd. Er moet een nationaal excuses komen”, reageert hij. Wel moeten excuses gezien worden als een eerste stap. “Het is goed, maar dan begint het pas.”

Volgende week, in deel 2 van deze aflevering, gaat Hasna El Maroudi in gesprek met Alex van Stipriaan, Nyanga Weder en Rajiv Baghwanbali. Deze aflevering bestaat in totaal uit vier delen. Deel 3 is te zien op dinsdag 8 februari en deel 4 op dinsdag 15 februari. Alle afleveringen van History Matters zijn hier terug te zien en ook terug te vinden op de website van Gedeeld Verleden, Gezamenlijke Toekomst Rotterdam.

Foto: Nicky do Rosario