Hoe vergaat het RET-medewerkers in deze coronaperiode?

Hoe vergaat het de medewerkers van vervoersmaatschappij RET die ook tijdens corona het openbaar vervoer draaiende moeten houden? We lopen mee met een ochtenddienst van tramconductrice Dru Ramnath en trambestuurder Regina Bharos. 

De twee RET’ers pendelen tijdens hun dienst van 6.00 uur ‘s ochtends tot 14.00 in de middag op lijn 7 tussen Willemsplein en de Erasmus Universiteit. In de spits is het op dit traject druk, maar je kan niet over de hoofden lopen. Dat was voor de coronaperiode wel eens anders.

Voorzichtig en bang
“Passagiers zijn voorzichtig en ook een beetje bang geworden”, aldus conductrice Ramnath die al 24 jaar voor de RET werkt. Ze (her)kent veel van haar reizigers en maakt er graag een praatje mee. Maar met een plastic scherm voor haar gezicht, passagiers met mondkapjes en passagiers die het openbaar vervoer sowieso mijden, is dat een gezellig praatje maken een stuk lastiger geworden.

Voor trambestuurder Bharos is er eigenlijk niet zo heel veel veranderd. “Ondanks dat er minder verkeer op de weg is, hebben mensen die nog wel aan het verkeer deelnemen altijd haast, coronacrisis of niet.” De enige echt grote veranderingen voor haar zijn het feit dat ze af en toe moet inspringen voor collega’s die vanwege de voorschriften thuis moeten blijven.

In haar bestuurcabine hoeft ze geen mondkapje op, maar ze heeft er toch altijd een bij. “Soms moeten we een wissel handmatig omzetten, dan moet ik niet vergeten hem op te doen.” De afstand vanuit de bestuurderscabine tot de voorste deur in de tram is ongeveer een halve stap. “Maar we gaan de cabine in en daar is een mondkapje verplicht. Ook voor ons”, aldus Regina.

Maatregelen
Om het reizen voor iedereen veilig te houden heeft ook de RET een aantal maatregelen genomen. De mondkapjes en het proberen afstand te houden zijn natuurlijk de bekendste. Verder gaan alle deuren bij elke halte automatisch open, wordt gevraagd om de reizigers die uit willen stappen voor te laten gaan en ook kan je geen losse kaartjes met cash geld meer kopen.

RET-woordvoerder Rolf Harbers heeft nog een ander dringend advies: overweeg om bij drukte in een voertuig het volgende voertuig te nemen. “Ondanks het feit dat je vanwege de mondkapjes geen anderhalve meter afstand moet bewaren, is het ook niet de bedoeling dat we als een groep haringen in een ton gaan zitten.”