Hoera: Erasmus en zijn 550ste verjaardag

Het Comité Erasmus, Icoon van Rotterdam organiseert deze week een aantal evenementen tijdens de Erasmusweek. Van zondag 23 oktober tot en met zondag 30 oktober kan men op verschillende locaties in Rotterdam terecht voor een bijzonder programma.

Op dinsdag 25 oktober geven wetenschappers van de Erasmus Universiteit korte colleges, aan 250 basisschool leerlingen uit groep 7 en 8, over Erasmus vanuit het perspectief van hun vakgebied. Ook wordt het Erasmus spel ‘Switch’ gepresenteerd en gespeeld. Dit is een spel dat speciaal voor de 550ste verjaardag van Erasmus is ontworpen. Kinderen kunnen middels het spel beleven hoe anderen én zijzelf zouden reageren op bepaalde situaties, zoals pesten.

Op vrijdag 28 oktober, de verjaardag van Erasmus, onthullen burgemeester Ahmed Aboutaleb en voorzitter Steven Lamberts op het Grote Kerkplein bij de Laurenskerk de markering van het geboortehuis van Erasmus waar hij op 28 oktober 1466 werd geboren. De markering is een kunstwerk; een vrijstaande gevel van het geboortehuis met daarop een portret van Erasmus. Het portret is opgebouwd uit kleurige majolicategels. Na de onthulling zal de burgemeester de Lof der Zotheidsspeld uitreiken aan filosoof Henk Oosterling.

Op zaterdagmiddag 29 oktober presenteert het bestuur van Huis van Erasmus het boek ‘De boemerang van oorlog en geweld’. Deze presentatie vindt plaats in de Centrale Bibliotheek. Teksten van Erasmus worden in het boek vergeleken met de hedendaagse politieke en maatschappelijke situatie.

2016 is benoemd tot het Erasmusjaar. Niet alleen is het 550 jaar geleden dat Erasmus in Rotterdam werd geboren. Ook is het vijf eeuwen geleden dat de schrijver, filosoof en humanist één van zijn belangrijke werken afrondde: de vertaling van het Nieuwe Testament.

Het gehele programma van de Erasmusweek is hier te vinden