Honingbijen resistent tegen dodelijke parasiet

Wereldwijd sterven er zorgwekkend veel honingbijen. Dit komt onder anderen door de verarming van natuurgebieden en het gebruik van pesticiden. Een andere prominente reden van de bijensterfte is door een dodelijke varroamijt: een parasiet dat honingbijen belaagd tijdens het broeden.

Bijen zijn nodig in ons ecosysteem. Bijen bestuiven niet alleen groente en fruit, maar ook noten, koffie, thee en katoen. Wanneer er niet genoeg bijen zijn om onze gewassen te bestuiven, sterven er soorten uit. Verschraling van de natuur en voedselschaarste zijn dan het gevolg.

Gelukkig heeft stichting Bee Serious een manier om de varroamijt van de bijen af te houden. Bijen kunnen resistent worden “Deze parasiet kan verschillende ziektes veroorzaken bij de bijen. Daarom is het noodzakelijk dat hier op ingegrepen wordt.”

Het project Bee Serious werd opgezet door Peter Schallenberg en Alwine van Winsen. Peter is zelf een imker en verzorgt de bijen door heel het jaar heen. “Het is mooi om te zien dat we met zo’n project bezig zijn, zeker als je merkt dat het effect is dat de bijen in steeds grotere getallen resistent zijn”, vertelt Peter.

Stichting Bee Serious gaat in de toekomst nog alles uit de kast halen om een groter aantal bijenkolonies volledig resistent te maken tegen de varroamijt.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter