Geen opvang meer voor daklozen op hotelschip MS Allegro bij Boompjeskade

Het is ineens leeg op de plek aan de Boompjeskade waar sinds het begin van de coronacrisis hotelschip MS Allegro aangemeerd lag. Bijna twee jaar lang konden daklozen met een broze gezondheid terecht op deze opvanglocatie. Maar het daklozenopvangschip is sinds begin januari weg. Het Leger des Heils zegt dat het schip terug is gegeven aan de rederij die eigenaar is.

Foto: Aad Kranenburg

“De opvangboot wordt niet meer gebruikt als tijdelijke opvanglocatie”, zegt een woordvoerder van het Leger des Heils, dat het schip lange tijd huurde. “De deelnemers die op de boot verbleven hebben kunnen uitstromen naar andere locaties.”

De woordvoerder zegt dat ze al langer wisten dat ze het schip terug moesten geven. “Daarom hebben we van te voren voor zoveel mogelijk mensen een andere plek gezocht. Gemeente Rotterdam heeft bovendien een ander pand in Rotterdam Zuid aangeboden om daar maatschappelijke opvang te bieden. Inmiddels zijn de bewoners van de boot verhuisd naar het nieuwe pand.”

Opvanglocatie
Vóór de coronacrisis voer het riviercruiseschip naar Duitsland voor reizen over de Rijn. Sinds het begin van de coronacrisis lagen dit soort reizen op hun gat. De eigenaar verhuurde zijn schip daarom aan het Leger des Heils, die er samen met de gemeente een opvanglocatie voor maakte voor daklozen.

De hotelkamers waren specifiek voor de daklozen met een broze gezondheid. De tot wel tweehonderd thuislozen hadden op het schip allemaal hun eigen kamer. Daardoor konden ze meer uit elkaar slapen en liepen zij minder risico om ernstig ziek te worden wanneer ze het coronavirus zouden oplopen.

Wegvaren
Aad Kranenburg, bewoner van het Noordereiland, zag het schip begin januari wegvaren en maakte snel enkele foto’s.