Huisartsen in probleemwijken luiden de noodklok

Huisartsen in achterstandswijken luiden de noodklok door de veranderingen in de zorg. De samenwerking met wijkteams en specialisten is versnipperd door de marktwerking. Fysiotherapeuten en psychologen vallen inmiddels buiten het basispakket, waardoor juist de preventieve werking van dat soort specialisten verloren gaat.

En daar moet volgens hen wat aan gedaan worden. “Wij als huisartsen en patiënten staan met de rug tegen de muur. Achterstandswijken hebben een groter verschil in gezondheid doordat de verzekering wordt uitgekleed. Minder zorg wordt betaald door de verzekering en er is een eigen risico. De mensen in de achterstandswijken hebben dat geld niet waardoor ze de zorg en het eigen risico niet kunnen betalen. Je ziet dat de patiënt de zorg gaat mijden omdat zij daar geen geld voor heeft”, legt huisarts Gaby Veraart uit.

Dat mensen zorg mijden ziet ook fysiotherapeut Jasper van Staveren. “Mensen blijven langdurig met klachten lopen en langer zonder hulp. Hoe langer men met klachten blijft lopen, hoe moeilijker het herstel wordt. Stel iemand heeft midden in 2016 klachten en komt erachter dat hij geen aanvullende fysiotherapie kan betalen en sluit in 2017 een nieuwe verzekering af, dan loopt diegene dus zes maanden met klachten rond”, licht hij toe. “En dat is gevaarlijk en niet bevorderlijk voor het herstel”, besluit hij.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat