Iconische Rotterdamse gebouwen opgevuld door nieuwste werktrend

Ook in Rotterdam krijgen steeds meer iconische panden een nieuwe bestemming. Dit wordt sinds afgelopen jaar vooral ingevuld door verzamelgebouwen waarin kleine ondernemers, startups en zzp’ers flexibele werkplekken huren in een centrale omgeving. Onze verslaggever nam een kijkje bij drie iconische gebouwen om deze nieuwste trend in het centrum te bekijken.

Het is zoals gezegd de nieuwste trend en nergens wordt dit nieuwe en hippe beter geïllustreerd dan op de vierde verdieping van het Groothandelsgebouw waar CIC ruimte biedt aan honderden ondernemers en startups. “Vroeger was het de bedoeling om zoveel mogelijk mensen tegen de laagste prijs in een goedkoop kantoorpand te dumpen. Maar hier wordt anders gedacht, je investeert wel veel, maar daarvoor hoeven de ondernemers bijna niks te regelen, en dat versterkt de Rotterdamse economie enorm.”, aldus Marcus Fernhout van CIC.

Even verderop, op het Hofplein, is hetzelfde gaande in het oude gebouw van Shell waar Spaces het heeft getransformeerd tot een hippe hub van samenkomende ondernemers. “Het is prachtig dat dit iconische gebouw nu niet meer leeg staat. Want daar is dit ook goed voor, het versterkt niet alleen de economie, je zorgt ervoor dat dit soort panden niet verloren gaan.”

Tot slot zit aan de Coolsingel een andere aanbieder, Frame Offices, in het oude HBU-gebouw. Wederom een iconisch gebouw dat sinds een jaar niet meer leeg staat maar waar veel nog wel doet denken aan de goude oude tijd van de bank. “Wij zijn van het high-end verhuren, dus dat betekent minder startups, maar bijvoorbeeld wel advocatenkantoren.”, aldus Laurens Vrind van Frame Offices. Toch staat het nog steeds voor de toekomst van het nieuwe werken volgens Laurens: “Tegenwoordig moet je korte huurcontracten aanbieden omdat de economie totaal anders is, en daarbij speelt een locatie een cruciale rol. Flexibiliteit en locatie vormen wat dat betreft de sleutelpunten in de toekomst van deze trend.