Ida Kersseboom ontwikkelt baby-dilemma test

Bij veel vrouwen komt rond de dertigste verjaardag het baby-dilemma om de hoek kijken. Begin je aan kinderen, of niet? Ida Kersseboom was een van die twijfelende moeders. Om de mama’s in spe een handje te helpen ontwikkelde zij de “baby dilemma test”.

“Ze noemen het ook wel het dertigersdilemma. Wat willen we met ons leven, qua werk, qua sociaal leven en willen we een kind of niet”, zegt Kersseboom, “tegelijkertijd willen we ook maximaal geluk ervaren en een kind – kan – daarbij roet in het eten gooien. Dat vinden veel vrouwen eng”. Kersseboom had het gevoel dat ze niet alleen kon zijn in haar twijfels aan het moederschap, ze besloot een online vragenlijst op te zetten met alle vragen die destijds in haar opkwamen. De antwoorden die een moeder invult op deze vragen worden omgezet tot een advies over zaken als je financiële situatie, je mentale welzijn, vruchtbaarheid en leeftijd, etc. “De test is bedoeld als coaching en geeft geen harde ja of nee, dat zal ik nooit doen”, zegt Kersseboom.

Een bijkomende zaak van het massaal invullen van een vragenlijst is dat Ida een behoorlijke set data heeft opgebouwd over dit “baby-dilemma” en wat dat nu precies veroorzaakt. “Het blijkt dat 79% van de vrouwen die de test invoeren hoogopgeleid zijn, en dus twijfelen aan het moederschap.” De voornaamste reden om nog niet aan kinderen te beginnen is volgens een ander wereldwijd onderzoek onder ruim 10.000 vrouwen het risico op het kwijtraken van je baan. In het onderzoek van Kersseboom komt daar nog angst voor de bevalling (38%), een minder spannend seksleven (28%), twijfel aan eigen opvoedkwaliteiten (33%) en onverwerkte jeugdtrauma’s (33%) bij.

Het gevolg van (on)gewilde kinderloosheid is een steeds groter wordende druk op de economie. “We hebben ontzettend met vergrijzing te maken”, zegt Kersseboom, “vanuit de politiek wordt gezegd dat we 2.1 kinderen per vrouw moeten baren om de huidige fiscale stelsel in Nederland op de lange termijn te kunnen onderhouden, ook de zorg voor ouderen wordt later moeilijker. We hebben handjes nodig”. Op dit moment krijgen vrouwen in Nederland 1.66 kinderen per vrouw, en dat is in dat opzicht te weinig.

De resultaten van haar onderzoek het Kersseboom verwerkt tot een boek: “Het Baby-dilemma”. De test blijft wel online te vinden.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat