Idee van GLR-studenten wordt instaserie ‘De Wacht’ bij OPEN Rotterdam

Vandaag start een bijzonder filmproject bij OPEN Rotterdam: ‘De Wacht’. Deze serie over de Rotterdamse verzetskrant ‘De Wacht’ is tot 5 mei te volgen via Instagram. Elke dag delen wij een dag uit het leven van de verzetsstrijders bij OPEN Rotterdam en het instagram account @de_wacht (volgen dus!). Op 5 mei is de film helemaal te zien op onze tv-zender. Uiteraard wordt ie dan ook verticaal vertoond.

Het bijzondere is tweeledig: Een filmproject enkel en alleen uit te brengen op Instagram en daarna eenmalig op tv is een spannende keuze. Hoe bouw je in zo’n korte tijd een groep volgers op? Werkt dat: elke dag een stukje verhaal vertellen? Hou je de kijker geboeid? We zouden OPEN Rotterdam niet zijn als we zo’n project niet met beide handen aangrijpen.

Bijzonder is ook de ontstaansgeschiedenis van deze serie. In april 2019 vroegen twee docenten van het Grafisch Lyceum Rotterdam, Gwen ter Kuile en Karin van Hoorn, of hoofdredacteur Celeste Boddaert concepten van studenten wilde beoordelen in het vak ‘programma ontwikkeling’. Twee studenten presenteerden het concept ‘Door de ogen van Carry’ gebaseerd op het Israëlische ‘Eva Stories’. Dit instagram account is van Eva, een meisje dat verslag doet van de Tweede Wereldoorlog op Instagram.

Dit idee sloeg in als een bom en studenten Lisa van der Straaten en Bart Feuerstein werden via OPEN Rotterdam gekoppeld aan de Rotterdamse regisseur Andre Pijnappel van Rotterdam Stories. Samen hebben zij dit concept uitgewerkt. Ze vonden het bijzondere verhaal van verzetsgroep De Wacht; gebaseerd op het boek “Onze vaders in verzet” geschreven door Aad Koster en Pierre Pijpers. We ontmoetten de schrijvers, het script werd geschreven en er werd samenwerking gezocht met Hugo Post van Stichting Uit Jezelf als co-producent. Samen hebben ze een aanvraag gedaan bij de Mediaregeling Rotterdam en die werd gehonoreerd. De film / instastory-serie zou er komen en wel in mei 2020; 75 jaar na de bevrijding van Rotterdam.

Zoals bij zoveel plannen voor 2020 gooide de corona-pandemie roet in het eten. Er kon niet gedraaid worden in maart 2020, maar het team zette door. Hoofdrolspeler Justin van Dijk, acteurs Aleksej Ovsiannikov, Marijn Klaver, Daniël Zijl, Jochem Nooyen, July Janssen, Stefan Mohanuen en @atthijs de Reus draaiden de serie midden in een lockdown – coronaproof – bij Stoomdepot Rotterdam, Houweling Telecom Museum en Museum Oud Overschie.

Vandaag is de eerste aflevering live! Allemaal volgen dus via@de_wacht op Instagram; of volg De Wacht gewoon bij het kanaal van OPEN Rotterdam!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door OPEN Rotterdam (@openrotterdam)

Korte synopsis:

Wijnand Pijpers is een jongen van 18 jaar, als op 14 mei 1940 Rotterdam door de Duitsers wordt gebombardeerd. Wijnand komt in verzet. Centraal in deze verhaal over verzet staat de verzetskrant ‘De Wacht’, waarmee Wijnand en zijn vrienden Rotterdammers mobiliseerden en informeerden. Vandaag de dag zou men de app instagram hiervoor kunnen gebruiken.

Vanaf woensdag 21 april tot en met 5 mei worden dagelijks, in samenwerking met de lokale omroep Open Rotterdam, stories gepost op Instagram op het account @de_wacht.