Iedereen is aanvoerder op de zomerschool van Giovanni van Bronckhorst

giovanni van bronckhorst

Rond de dertig kinderen startten vorige week met de zomerschool van SV Gio, de stichting van oud-voetballer Giovanni van Bronckhorst. De deelnemers zijn tussen de 10 en 12 jaar en wonen voor het merendeel op Zuid. De zomerweek vormt de afsluiting óf het begin van een 20 weken durend programma met sport, onderwijs en coaching.

Niet Giovanni van Bronckhorst maar een ‘gewone’ deelnemer gaf 19 juli het startsein voor de SV Gio Summerschool 2021. De voetballer en naamgever van het programma moest ’s ochtends eerst zijn coronavaccinatie halen. Na het ontbijt, een boks-sessie en een les begrijpend lezen voegde hij zich alsnog bij de kinderen. Een voor een gingen de groepjes daarna met de sportheld op de foto.

Mix van sport, onderwijs en coaching
In totaal doen deze zomer rond de honderd kinderen mee aan de zomerschool van SV Gio De eerste week is op het hoofdkantoor van de Giovanni van Bronckhorst Foundation in de Piekstraat. De twee volgende zomerweken gaan nieuwe groepen naar achtereenvolgens Blijdorp en zeilschip De Eendracht. De opzet van het programma is dezelfde: een mix van sport, onderwijs en coaching.

De zomerschool vormt voor een deel van de deelnemers de afsluiting van een langer lopend programma van 20 weken. Anderen starten het SV Gio-programma juist met de zomerweek. Bij alle kinderen is sprake van een leerachterstand en/of gebrek aan zelfvertrouwen. Met een geschoolde docent werken ze aan begrijpend lezen, spelling en rekenen. Een coach helpt bij het formuleren van toekomstdromen en van wat ze hiervoor moeten doen.

Op de eerste coaching-sessie van de zomerweek stapt een groepje met meester Jonas in een fictieve tijdmachine. Hoe ziet je leven er over vijf jaar uit? En hoe over tien jaar? Allemaal willen de kinderen iets anders worden: astronaut, onderwijzer, ondernemer, garagehouder. Op elke toekomstdroom reageert de coach even enthousiast. “Onthoud dat jij de aanvoerder bent van je eigen toekomst.“ Het programma heeft resultaat, blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit. Het zelfvertrouwen van de kids krijgt een boost en dat werkt ook door in de leerprestaties.