“Ik ben een Rotterdammer, maar ook Duits”

Een jaar geleden draaide regisseur Tenny Tenzer de eerste aflevering van OPEN Rotterdam tv-programma I.N.D.O. tijdens de Indiëherdenking. Dit jaar staat hij als spreker op de herdenking en vertelt het vergeten verhaal van zijn opa.

“Ik ben een Rotterdammer, maar ook Duits”, zo begon Tenzer zijn verhaal waarmee hij zijn opa en vader eert. Zijn familiegeschiedenis heeft hij pas recentelijk ontdekt. Een boek over het lot van Indische Duitsers die geïnterneerd waren in de Tweede Wereldoorlog, waaronder zijn opa, lag te verstoffen op een boekenplank: “Ik zocht naar een goed moment om dat boek te lezen en mijn speech voor de herdenking was daar een goede aanleiding voor”, aldus Tenzer.

Tenzer werd door Stichting 15 augustus gevraagd om tijdens de herdenking zijn verhaal te doen. “Het is een deel van onze geschiedenis. Als je weet wat je geschiedenis is, weet je ook waar je heen kunt gaan”, aldus Tenzer over het belang van de herdenking. Met zijn tv-serie, die hij samen met Christie Haalboom maakte, probeerde hij verschillende generaties met Indische roots met elkaar in verbinding te brengen.