#IKBENKUNST expo geopend in Groot Handelsgebouw: ‘Ik ben nieuwe geschiedenis aan het schrijven’

Naar aanleiding van veel negatief commentaar op het nieuwe standbeeld ‘Moments Contained’ van een vrouw met haar handen in haar zakken op het Centraal Station besloot Nicky Do Rosario een project te starten genaamd #IKBENKUNST. Een project waarin ze honderd Rotterdamse vrouwen fotografeert met een boodschap: “Ik wil dat de Rotterdamse vrouw weet dat zij kunst is en dat zij ook een monument verdient.’’ Een aantal van deze foto’s worden nu tentoongesteld in het Groot Handelsgebouw. 

Nicky begon met de movement #IKBENKUNST op 6 juni en dat was een groot succes met veel positieve reacties. Het werd enorm veel gedeeld en de beelden gingen als een trein. Sinds de start van haar movement is ze niet gestopt met werken. Ze is elke dag minimaal een half uurtje ermee bezig. ‘’Het is nu iets geworden wat dagelijks in m’n leven is.’’

Van iets negatiefs, iets positiefs maken, dat is het uitgangspunt van movement #ikbenkunst van OPEN Rotterdam-redacteur Nicky do Rosario. Zij werd geraakt door de negatieve reacties op het standbeeld Moments Contained voor Rotterdam Centraal en startte als reactie haar movement. Voor #ikbenkunst heeft ze 100 vrouwen gefotografeerd. Donderdag 14 september opende zij een expositie in het Groothandelsgebouw, waarbij enkele van deze portretten te zien zijn.

“Het project was heel uitdagend voor mij en er zit heel veel tijd in. Vooral de maand waarin ik alle portretten ging schieten. Het was een echte uitdaging om alles te combineren en ervoor te zorgen dat alles goed bleef stromen’’, vertelt zij.  

Met #ikbenkunst wilt Do Rosario impact maken op een positieve manier. Ze wil geluid geven voor het onterecht veroordelen van mensen alleen op basis van hoe ze eruitzien. Ze wil een safe space creëren voor de honderd vrouwen die zij heeft gefotografeerd, zodat zij zichzelf volledig kunnen zijn en weten dat ze perfect zijn zoals ze zijn.

De tentoonstelling is tot half oktober 2023 te zien in de expositieruimte in de foyer van het Groot Handelsgebouw.