Nicky portretteert Rotterdamse vrouwen met de handen in de zakken: ‘Wij zijn allemaal kunst’

Nicky Do Rosario

Nicky do rosario

Op het standbeeld Moments Contained, dat sinds vorige week voor Rotterdam Centraal staat, komen veel reacties binnen. Veel mooie, maar ook een hoop negatieve. Als reactie op de ophef rondom het beeld is OPEN Rotterdam-redacteur Nicky do Rosario de movement #ikbenkunst gestart. “Ik wil dat de Rotterdamse vrouw weet dat zij kunst is en dat zij ook een monument verdient.”

Heel de maand juni legt Do Rosario met #ikbenkunst Rotterdamse vrouwen op beeld vast. Allemaal hebben ze hun handen in de zakken. Net zoals het standbeeld van Thomas J. Price op Rotterdam Centraal, waar Do Rosario erg fan van is. “Ik werd erg geprikkeld door de ophef die ontstond door de plaatsing van eigenlijk een standbeeld van een doodnormale zwarte vrouw, zoals we ze zien lopen in de stad. Zij is mij, ik ben haar”, vertelt Do Rosario.

“Het feit dat het zoveel oproept bij mensen, zowel positief als negatief laat zien hoe nodig het is, dat ook deze kunst wordt gemaakt. Dit inspireerde mij om bij te dragen aan de positieve kant van het verhaal. Wij zijn allemaal kunst.”

Movement nu al een succes
Do Rosario is nog maar net gestart met de movement, maar de positieve reacties stromen al binnen. “Het wordt echt enorm veel gedeeld. De beelden gaan als een trein. Ik ben echt omvergeblazen door al mijn modellen en ben heel dankbaar”, vertelt Do Rosario blij. Het succes van de movement #ikbenkunst dankt Rosario ook aan de kunstenaar, Thomas J. Price. “Ik ben erg fan van hem. Deze hele movement is allemaal dankzij hem.”

Wie nog vastgelegd wil worden Do Rosario, kan haar een privébericht sturen op Instagram. Al zijn de plekken beperkt. “Ik zou willen dat ik iedereen op de foto zou kunnen zetten, maar dat kan helaas niet. Maar ook al word je niet geportretteerd, maak alsnog zélf een foto met je handen in de zakken en deel hem op Instagram met #ikbenkunst!”

Schoonheid in zichzelf
Met de portretten wil Do Rosario het bericht meegeven dat “iedereen de schoonheid in zichzelf mag zien”. “En dat ze voelen dat ze het waard zijn.” Ook hoopt Do Rosario dat haar beweging mensen inspireert om hun passies te gebruiken om te motiveren en te inspireren.

Nog heel de maand legt Do Rosario Rotterdamse vrouwen vast. Aan het eind wil Rosario iets “speciaals” doen. “Een knallend eind”, benadrukt ze.