In memoriam: Rotterdamse muziekscene rouwt om overleden geluidsman Tom van Vijfeijken

Martijn Berlage

Rotterdams bekendste en meest opvallende geluidsman, Tom van Vijfeijken is deze week overleden. Hij verzorgde het geluid bij optredens in bijna alle podia in de stad. Van V11, de Maassilo, Rotown tot alternatieve zaaltjes en cafés als De Ouwehoer. ‘Tommie’, zoals de meesten hem kennen, had verstand van zaken en zorgde er graag voor dat het geluid op en top klonk. Dat hij door corona zijn passie niet meer kon uitoefenen viel hem zwaar.

“Tommie was een markante verschijning in de Rotterdamse muziekscene”, vertelt Martin Scheijgrond, directeur van de Popunie. “Echt uit het ware rock-‘n-roll-hout gesneden. De afgelopen decennia heeft hij meerdere Rotterdamse bands naar een hoger plan getild. Hij zal zeker gemist worden.”

Foto’s en herinneringen
Wie herinneringen aan Tommie heeft, wordt door eigenaar van Café De Ouwehour op Katendrecht uitgenodigd die komende zondag te delen. “Tommie was sinds onze opening onze vaste geluidsman”, vertelt Wiland Toelen. “Dat hij ook uit Brabant in Rotterdam kwam wonen, zorgde voor een snelle klik. Zijn passie voor muziek – hij was echt een wandelende encyclopedie – leidde tot mooie gesprekken. Om in deze tijd toch iets voor hem te kunnen doen, zijn we zondag vanaf 12.00 uur open. Iedereen die behoefte heeft om herinneringen op te halen is welkom, dat is het minste wat we kunnen doen.” Wiland hoopt dat mensen die foto’s van hem hebben die vooral ook meenemen: “Het lijkt me mooi om alle herinneringen, anekdotes en foto’s uiteindelijk te bundelen.”

Muziek was Tommies grote passie: “Dat hij zijn werk vanwege de coronacrisis moest stoppen was zwaar voor hem”, weet Wiland. “We zagen hem de afgelopen tijd helaas achteruit gaan.” Dat zag ook Rudo van de Rotterdamse band Cenobites: “Het was verschrikkelijk om te zien dat hij niet meer met zijn passie bezig kon zijn. Hij heeft een pittig leven gehad. Zo’n tien jaar geleden kickte hij af van de drank. Nadat hij ons zag optreden én zag dat wij niet dronken vroeg hij of hij bij ons het geluid mocht doen. Belangeloos in eerste instantie, omdat hij de muziek tof vond. Dat ging goed, hij werd onze vaste geluidsman. Tot de coronacrisis is het altijd goed gegaan.” Rudo barst van de positieve herinneringen aan Tommie: “Dat we op Scumbash mochten spelen in de Van Nelle Fabriek bijvoorbeeld. Hij vond het ook wel wat dat hij in zo’n zaal het geluid mocht doen.”

Tom met de band Stealers, in 2019 tijdens ‘Tom’s Birthday Bash’. Foto: Martijn Berlage

Voorbeeld
Tommie deelde zijn kennis over geluidstechniek graag met anderen, wie interesse had en wat wilde leren over geluid, kon met hem meelopen. Hoewel hij nors kon zijn als er iets niet meewerkte, heeft hij veel muzikanten en technici geholpen naar een hoger niveau. Hij zal dan ook echt gemist worden beaamt ook muzikant en booker Xander van Dijck. “Wie door het beeld van die ‘boze geluidsman’ heen kon prikken, zag dat hij een prachtige gozer was. Ik heb geweldige herinneringen aan hem. Iedereen was welkom bij hem, ik at er graag. Hij kon prachtig vertellen over de muziekwereld. Had alles ook al meegemaakt.”

Zo was Tommie lange tijd geluidsman van grote acts als Peter Pan Speedrock. “Je zou hem de ‘Lemmy’ onder de geluidsmannen kunnen noemen”, vertelt Marcel Haug, doelend op de frontman van Motörhead. “Hij heeft het leven hardcore geleefd.” Toch wist Tommie een jaar of tien geleden te stoppen met de drank. “Daarna is hij ook een tijdje de geluidsman van mijn band geweest.  Hij hielp ook waar hij kon bij Comedy Club Haug. Stond altijd voor iedereen klaar. Het idee dat hij niet meer met z’n kar vol geluidsapparatuur hier op Katendrecht van zijn huis naar de Ouwehoer zeult is nog gek.”

Fouten
“Dat hij uit een diep dal van depressie wist te klimmen, stopte met drank en weer zoveel plezier uit muziek haalde, bewonder ik enorm”, vertelt Xander. “Hij waarschuwde ook altijd niet dezelfde fouten als hij maakte te maken. Liet zien dat echte rock ‘n roll niet draait om alcohol of drugs, maar om karakter. Hij had zo’n bak aan ervaring, reed bands graag naar optredens of was er gewoon.”

“Tijdens de coronacrisis heeft hij een terugval gehad”, vertelt Rudo. “Het stilliggen van de muziekscene duurde te lang. We gaan hem echt missen. Al die jonge bands in Rotterdam ook. Ik denk dat we er eigenlijk geen idee van hebben hoe groot zijn invloed op de muziekscene in de stad was. Zijn stempel heeft hij op veel muziekinstallaties van Rotterdamse podia gedrukt.”

 

Foto: Martijn Berlage
Tekst: Sanne Poot