Inbraak, gevechten en bedreigingen bij kinderboerderij Dierenhof in Wijkpark Oude Westen

Kinderboerderij Dierenhof kampt dagelijks met bedreiging, vandalisme of poging van mishandeling van de dieren. Zo is er in de nacht van maandag 3 oktober bij de kinderboerderij ingebroken. Daarbij is gereedschap gestolen en ook het koffiezetapparaat. Een grote tegenslag voor de kinderboerderij die sowieso al in geldnood zit. Volgens de boerderij ligt de oorzaak bij het structurele gebrek aan toezicht in het Wijkpark Oude Westen. Het park wordt volgens omwonenden en vrijwilligers de afgelopen maanden meer dan ooit bevolkt door verslaafden en daklozen.

“Er zijn nauwelijks kinderen meer. Die mogen van hun ouders niet naar het park komen”, vertelt Hinko. Hij is al acht jaar vrijwilliger bij het Dierenhof en is zichtbaar aangeslagen door de recente inbraak. “Dit is wel hét grote dieptepunt.” Een dieptepunt van alle narigheid die de vrijwilligers meemaken; van geiten die worden bekogeld met stenen, bezoekers die dieren proberen te stelen, ‘voetballen’ met kippen, tot een vechtpartij waarbij iemand met een mes het gebouw van de kinderboerderij inrent. 

Tekst gaat door onder de video.

Beveiliging
In 2019 zijn door Stadsmarinier Rotterdam Centrum, Arwin Siermans, twee horecabeveiligers ingehuurd om het gebied in en rond het Wijkpark te surveilleren. Hij constateert een toename van dak- en thuislozen, ‘unheimische figuren’ en ‘verwarde personen’ die zich in het park begeven. “De twee beveiligers zijn zes dagen per week, vanaf ongeveer de lunch tot aan 19.00 uur in het park”, vertelt Arwin. De vrijwilligers en beheerders van het Dierenhof spreken dit echter tegen: “Met een beetje geluk zijn ze hier een paar minuten per dag.”

Ook Jennifer, een van de drie beheerders die sinds juni 2022 vrijwillig het beheer van het park op zich namen, ziet de beveiligers zelden in het park. “Ik zie ze niet vaak en als ze weg zijn, gebeuren er dingen. Laatst waren er op één dag drie gevechten in het park, zelfs met kettingen. Er gebeuren hele heftige dingen, en dan zijn ze er niet.” 

Dierenarts
Naast alle geweldsincidenten moet Jennifer, samen met de andere twee beheerders, met een zeer krappe begroting de eindjes aan elkaar zien te knopen. Onvoorziene dierenartskosten hebben een gat geslagen in het budget van het Dierenhof. Daarom is er een crowdfunding gestart. Maar dat lijkt het minste van haar zorgen. De bezoekersaantallen lopen door de onveilige sfeer in het park terug. “Als de politie al tegen je zegt dat je ‘s avonds beter niet in het park kan komen, is er iets mis.”