Inburgerking: Zonder de Nederlandse taal, kom je nergens

Lachen, gieren, brullen en uiteraard met een serieuze ondertoon. In dit nieuwe seizoen van de Inburgerking leren we statushouders kennen die graag willen werken en wonen in Nederland. Toch lopen ze vaak onnodig vast door onze taal.

Presentator Jack Kerklaan: “Het lukt ze niet om voorbij de belastingformulieren te komen, kunnen te slecht Nederlands voor specifiek beroepsonderwijs of rare examenvragen”, zegt Jack Kerklaan. Zo zakt een statushouders voor zijn veiligheidsdiploma in de Rotterdamse haven, omdat hij op een examenvraag wel weet welke ‘schoenen’ hij aan moet trekken, maar bij de volgende vraag hebben ze het ineens over ‘schoeisel’. Jack Kerklaan bezoekt bedrijven, overheden en legt bloot waarom onze Nederlandse taal nu zo moeilijk is om te leren. En dacht je de Nederlandse taal helemaal goed te kennen? Elke Neerlandicus kan nog wat leren in dit nieuwe seizoen van de Inburgerking.

Aflevering 1
Je bent 16 jaar oud en gevlucht uit je land en vreest voor je leven op een rubberbootje op de Middellandse Zee. Adisalem vluchtte uit Eritrea en kwam uiteindelijk in Nederland terecht. Hij is nu 18 jaar oud, heeft 2 baantjes en probeert Nederlands te leren. Toch loopt hij nu vast. De taal zorgt ervoor dat hij in armoede blijft leven en geen carrière kan beginnen. De inburgerking probeert hem te helpen.

Kijk nu naar de eerste aflevering van de Inburgerking seizoen 2!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat