Inspirerende rapper H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. krijgt monument in Feijenoord

Monument HELDERHEID

CBK

Feijenoord krijgt eindelijk een monument voor de Rotterdamse rapper en woordkunstenaar Breyten Muskiet, die in 2004 op 25-jarige leeftijd plotseling overleed. De rapper verwierf bekendheid onder de naam H.E.L.D.E.R.H.E.I.D., een afkorting van Hoor Elke Les Die Een Reden Heeft En Ignoreer Dwaasheid en was een inspiratiebron voor jongeren uit de buurt.

Na zijn onverwachte overlijden op 25-jarige leeftijd namen vrienden het initiatief om het plein aan de Spiekmanstraat om te dopen tot Helderheidplein. De gemeente Rotterdam heeft de inrichting van het plein verbeterd en groener gemaakt, waarbij ruimte komt voor een monument. Het monument voor H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. zal hier op 29 augustus worden ingehuldigd.

Beeldende Kunst & Openbare Ruimte Rotterdam (BKOR) financierde en begeleidde de realisering van het monument. Micha Prinsen en Lloyd Muskiet ontwierpen een vier meter hoge roestvrijstalen zuil, voorzien van patronen die teruggrijpen op Surinaams houtsnijwerk.

Zo moet het vernieuwde plein en het monument eruit komen te zien. 

Moeder H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. speelt verbindende rol in de wijk
Op dezelfde dag van de onthulling van het monument, wordt de jaarlijkse Helderheid-bokaal uitgereikt aan jong talent. Daarbij speelt Breytens moeder en gospelzangeres Joany Muskiet een verbindende rol. Verbinden in de wijk doet zij sinds het overlijden van haar zoon, door de nieuwe generaties jongeren op te vangen in de wijk en te stimuleren positief te denken. Zoals H.E.L.D.E.R.H.E.I.D. dat voorheen altijd deed.

Ze vormt al jaren de moeder van de wijk. Over het belang van Joany maakten wij eerder deze reportage.

Daarom nam moeder Joany de verbindende rol van haar zoon over
In onze serie Roffa Represent vertelde moeder Joany het verhaal over Breyten. Dat haar zoon talloze jongeren hielp en inspireerde, had Joany pas door toen hij plotseling op 25-jarige leeftijd overleed en het huis volstroomde met jongeren van de straat. Joany nam de rol van haar zoon als rolmodel over.

“God heeft me één kind ontnomen, maar gaf me er honderden voor terug”, zei ze.