Bekende en onbekende mensen die zich schuldig maken aan fysiek, mentaal en seksueel geweld kunnen daar als het aan het instagramaccount abusers_nl ligt, niet meer ongezien mee wegkomen. Dit account, dat maandag is opgericht, focust zich volledig op het ontmaskeren van ‘misbruikers’. Alleen blijken beschuldigingen niet altijd te kloppen.
Slachtoffers van misbruik kunnen hun verhaal via een privébericht delen met de beheerders van het account. Dat wordt dan, ‘uiteraard anoniem’, gedeeld op de pagina. Woensdag had het account al meer dan vierduizend volgers verzameld. Er worden onbekende namen genoemd, maar er komen ook enkele bekende Rotterdammers voorbij in de feed. Zij hebben nog geen reactie gegeven op de beschuldigingen.
“Vanuit persoonlijke ervaringen ben ik het account gestart.”, laat de beheerder van het account ons anoniem weten. “Als slachtoffer van seksueel misbruik of fysiek geweld, merk je dat er een groot taboe heerst. Vaak worden slachtoffers niet geloofd.” Deze persoon wil graag het taboe rondom misbruik verbreken en een einde maken aan de ‘rape culture’. Naast berichten waarin misbruik wordt ontmaskerd, worden er ook informatieve posts gedeeld. Hierin staan onder andere tips voor wat je kunt doen als jij een slachtoffer kent of bent van een vorm van misbruik.
Er zijn veel mensen die zich uitspreken tegen de verkrachtingscultuur. Rapper Cry laat na het lezen van beschuldigingen in de Rotterdamse rapscene weten dat hij misbruik nooit zal steunen, en hij zijn platform daarvoor graag gebruikt. “Mannen zijn vergelijkbaar met witte mensen in de racismekwestie. Dat zij het niet ervaren, betekent niet dat niemand er last van heeft. Het is echt een kwestie van elkaar onderwijzen”, laat hij ons weten. “Het is echt een grijs gebied, vaak is er geen concreet bewijs vanuit beide partijen. Dat maakt het alleen maar moeilijker.”
Valse beschuldigingen
Volgens een onderzoek uit de VS uit 2010 zijn 2 tot 10% van alle beschuldigingen van verkrachtingen niet waar. Op het account van abusers_nl zijn inmiddels meerdere verhalen gepost die later niet bleken te kloppen. “Dat is echt heel gevaarlijk”, vertelt een naaste van een man die onterecht werd beschuldigd van verkrachting. “Begrijp me niet verkeerd, ik vind het heel goed dat er opgekomen wordt voor vrouwen, en dat vrouwen zo een stem krijgen. Maar er wordt helaas soms ook misbruik gemaakt van misbruik. Zo’n valse beschuldiging kan mensen echt kapot maken.”
Uiteindelijk worden dit soort posts verwijderd wanneer mensen kunnen ‘aantonen’ dat ze onschuldig zijn. Het kwaad is dan echter vaak al geschied. Al zijn er natuurlijk ook verhalen die wel blijken te kloppen. Eén van de beschuldigden biedt op zijn platform zijn excuses aan.
De beheerder van het account wil ook in gesprek met de beschuldigden. Hierbij probeert hij of zij de andere kant van het verhaal te weten te komen, en uit te leggen wat consent en de verkrachtingscultuur inhouden. Sommigen staan hiervoor open, anderen niet. “Ik vind het wel spannend, want ik zet mijn leven hiervoor op het spel”, legt de beheerder uit. “Ik ben zelfs bedreigd door mensen die beschuldigd zijn.” Vandaar dat de beheerder van het account deze uitleg anoniem deelt. Volgens een naaste van iemand die onterecht beschuldigd werd, duurt het soms wel lang voor er wordt geloofd dat een bericht niet klopt. “En al die tijd staat zo’n naam dan wel te lezen voor iedereen.”
Aangifte
De beheerder van het account raadt slachtoffers van misbruik aan om erover te praten, maar wel pas wanneer je er zelf stabiel genoeg en klaar voor bent. Ook raadt de persoon aan om kritisch te blijven en het verhaal van beide kanten aan te horen. De Rotterdamse politie is op de hoogte van het account en adviseert slachtoffers om altijd aangifte te doen. Uit onderzoek blijkt dat dat vaak niet wordt gedaan. Wie meer informatie of hulp nodig heeft kan terecht op slachtofferhulp.nl en centrumseksueelgeweld.nl.
Vanwege alle ophef rondom de pagina heeft de beheerder na een ruime week besloten om het account te verwijderen. “Ik verwijder dit account”, schrijft de oprichter, “maar ik hoop dat we over dit onderwerp kunnen blijven praten.” Hiernaast geeft deze persoon aan dat het onderwerp nog meer leeft dan gedacht. “Elk slachtoffer is er één te veel.”
Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat