Inwoners Kralingseveer zijn klaar met overlast op racebaan IJsselmondselaan

Bewoners van de wijk Kralingseveer zijn klaar met de verkeersonveilige situaties op de IJsselmondselaan. Automobilisten zouden al jaren de straat gebruiken als racebaan en dat is alleen maar erger geworden sinds de aanpak van De Grote Kruising in Krimpen aan de IJssel. Ook zijn er zorgen over een toename van verkeer door de toekomstige metamorfose van het Rivium. Met een groot spandoek ‘Geen sluipverkeer door Kralingseveer’ hopen de bewoners eindelijk de rust terug te krijgen in hun geliefde straat.

“Zolang als ik weet is het al een probleem”, vertelt Jessica van Ballegooijen die al bijna haar hele leven op de IJsselmondselaan woont. “Soms zit je aan de keukentafel en dan hoor je ze wel, maar je ziet ze niet eens rijden. Zo snel gaat het.” Volgens de 34-jarige Rotterdamse levert het gevaarlijke situaties op. Zo kunnen kinderen niet meer veilig oversteken naar de grote speeltuin en komt het ook regelmatig voor dat geparkeerde auto’s geschampt worden door automobilisten.

Er is al veel geprobeerd om het probleem te verminderen. Van ‘slow down’ poppetjes aan de kant van de weg tot drempels, maar dat laatste was zeker geen succes: “De huizen hier zijn oud, als ze hard over de drempels rijden ontstaan er scheuren in de huizen door de trillingen”. Ook heeft de politie onlangs extra snelheidscontroles uitgevoerd, maar dat heeft volgens Jessica niets opgeleverd. “We wachten nu af wat de Wijkraad zegt. Zij zijn er ook mee bezig en anders beginnen we een handtekeningenactie.” 

Ilse Sandee van der Meer is voorzitter van de wijkraad Kralingseveer en neemt, samen met haar collega wijkraadsleden, alle ervaringen en meningen over dit onderwerp mee voor afspraken binnen het Wijkakkoord. De afgelopen periode zijn er verschillende gesprekken geweest met de gemeente, evenals met bewoners over de situatie aan de IJsselmondselaan. “Het spandoek is niet van ons, maar het geeft wel de emotie en spanning in de wijk aan.” Ilse hoopt dat de gemeente, eventueel met een verkeersdeskundige, opnieuw goed gaan kijken naar de beste situatie voor de wijk. Tot die tijd verzamelt de wijkraad zoveel mogelijk ervaringen van bewoners. 

Wij houden de ontwikkelingen in de gaten, dus volg het nieuws en alle updates over de verkeerssituatie in Kralingseveer bij OPEN Rotterdam.

Foto’s: Desiree Valten