Is Dodenherdenking op 4 mei hypocriet?

Bij de Dodenherdenking willen mensen in protest gaan, omdat ze de Dodenherdenking niet voor alle slachtoffers geschikt vinden. De protestgroep wil dat ook slachtoffers uit Nederlands-Indië herdacht worden. Rotterdammer Kees vindt dat maar onzin en is van mening dat wel alle slachtoffers worden herdacht.

Het idee om te protesteren komt van een actiegroep, die de huidige herdenking ‘racistisch’ zou vinden. Ze vinden dat er alleen stilgestaan wordt bij de 22.000 witte slachtoffers tijdens de Tweede Wereldoorlog en niet de 4 miljoen doden door oorlogsgeweld in Nederlands-Indië. Ze kondigde daarom op Facebook een ‘lawaaiprotest’ aan.

Volgens het Nationaal Comité 4 en 5 mei is de herdenking voor alle burgers en militairen van over heel de wereld die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.

We troffen de Rotterdamse Kees bij het monument ‘Steen van de Miljoenen Tranen’ waar hij ieder jaar op 4 mei heen gaat. Om te laten zien dat iedereen goed herdacht wordt, nam hij ons mee naar een ander monument op het Oostplein waar het elke Dodenherdenking erg druk is.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter