JAAROVERZICHT 2016: DE SPECIALE BAND TUSSEN MANTELZORGER DINA EN MENEER MARTHA

JAAROVERZICHT: Onze beste verhalen uit 2016!
Tien november is het De dag van de Mantelzorger. Tijdens deze dag wordt er landelijk extra aandacht besteed aan iedereen die zorgt voor een ander die deze extra steun hard nodig heeft.

Ook in Rotterdam zijn er veel mensen die uit barmhartigheid voor hun naasten zorgen. Meestal zijn dit familieleden, vrienden of kennissen. Bij Dina van Oosten liep het net even anders. Ze zorgt al 15 jaar voor een meneer uit Delfshaven. Iemand die ze voordat ze de zorg over hem op zich nam, helemaal niet kende.

Gilbert Martha, de man waar van Oosten mantelzorger voor is, werd 15 jaar geleden opgenomen in psychiatrisch centrum BAVO. Toen zijn terugkeer naar huis, na het eindigen van zijn behandeling, volledig misliep besloot Dina over hem te waken. “Waarom dingen lopen zoals ze lopen is soms niet goed te verklaren. Ik moest het doen. Iets in mij zei dat ik het moest doen,” aldus van Oosten.

Dina is momenteel Martha’s bewindvoerder. Ze draait daarnaast af en toe een wasje en zorgt voor leuke uitjes. Zo is Dina al een aantal keer mee geweest naar Curaçao, het eiland waar Martha van oorsprong vandaan komt. De omgang met Martha is alles behalve makkelijk. Martha heeft een persoonlijkheidsstoornis en is inmiddels dementerend. Van Oosten: “Ik zal tot zijn dood bij hem blijven.”

In heel Nederland zijn er 750.000 mensen die meer dan 8 uur per week besteden aan het verzorgen van anderen. Bij mantelzorger zijn komt meer kijken dan mensen douchen, aankleden of voor hen koken.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat