Jans vader verloor gezin in Vergeten Bombardement: ‘Hij heeft gezocht naar overblijfselen’

Het Vergeten Bombardement gebeurde op 31 maart 1943. Door een vergissing lieten geallieerde vliegtuigen, in plaats van boven een nabijgelegen scheepswerf, bommen los boven de woonwijk Bospolder-Tussendijken. Er kwamen meer dan 450 mensen bij om. Jan Immerzeels vader verloor daarbij zijn vrouw en twee dochters. Tachtig jaar later herdenkt Jan de familie die hij door het bombardement nooit gekend heeft.

De herdenking van het Vergeten Bombardement vindt plaats op 31 maart in Park 1943, midden in de wijk Bospolder-Tussendijken. Jan Immerzeel woont al lang niet meer in Rotterdam, maar is wel geboren in Spangen, op steenworp afstand van de herdenking. Jan is speciaal voor het herdenkingsmoment naar Rotterdam gekomen om onder andere stil te staan bij het verlies van zijn vader. “Het vergeten bombardement lijkt ook wel echt vergeten”, zegt Jan. “Tot 1993. Toen kwam iemand op het idee om hier een monument neer te zetten, maar het is uit de gedachtegang van mensen weggebrand.”

Foto en ring als aandenken
De vader van Jan verloor zijn vrouw en twee dochters tijdens het Vergeten Bombardement. Jans vader was op dat moment aan het werk en dus niet thuis. Hij was daarom de enige die overbleef. Nu Jan ouder is, wordt de interesse in de geschiedenis van zijn vader en zijn eerste gezin groter. Vandaar dat hij aanwezig is bij de herdenking.

Jan was tien jaar oud toen hij zijn vader verloor aan de gevolgen van kanker. Hij vertelt dat hij op die leeftijd nog niet zo bezig was met het vorige gezin van zijn vader. Nu zijn interesse in het verleden is gegroeid, is het lastig om herinneringen terug te halen omdat zijn vader er niet meer is. Veel van wat hij weet over zijn vader en het gezin wat hij verloren is door het bombardement heeft hij van zijn moeder gehoord; “Mijn vader heeft, ik weet niet hoeveel dagen gezocht naar overblijfselen van zijn gezin. Uiteindelijk heeft hij zijn dochter gevonden samen met de ring van zijn vrouw.” Anno 2023 heeft Jan alleen nog een foto van het gezin en de desbetreffende ring als aandenken.

Nog nooit over gehad
Er werd bij Jan thuis nauwelijks gepraat over het bombardement. “Natuurlijk heeft mijn moeder er weleens over gesproken, maar mijn vader heeft het er naar mijn weten nog nooit over gehad”, vertelt Jan. “Het meeste wat ik van het bombardement heb geleerd is toch via het internet.”