Jazzfestival RAUW brengt Maassilo in jazzsferen

RAUW Festival is een tweedaags jazzfestival dat zich op dit moment afspeelt in de Maassilo op Zuid. Rotterdams jazztalent krijgt er uitgebreid de kans om te experimenteren. De Rotterdamse band Coal Harbour opende woensdag het festival.

Pianist van de band, Robert Koemans, is blij met het festival. “Rotterdam is echt een jazzstad. Van oudsher altijd al geweest. De traditie is super rijk. Er zijn oude plekken waar gespeeld werd en plekken in de stad waar nog steeds gespeeld wordt. Kijk naar Jazzcafé Dizzy, wat al heel lang bestaat. Je hebt natuurlijk het North Sea Jazz Festival in de stad. Codarts waar super veel nieuwe muzikanten vandaan komen. Ik denk dat het nu hartstikke goed gaat met de stad”, stelt hij.

Programmeur van het festival, Marzio Scholten, vindt het belangrijk dat er voor musici een plek is waar ze zichzelf kunnen presenteren. “Waar je kan falen, maar ook het experiment aan kan gaan. We organiseren dit ook om Rotterdam te laten zien dat er veel talent rondloopt dat jazz maakt, maar niet op de manier waarop men denkt dat je jazz maakt. Het is moderner met allerlei kruisbestuivingen en we willen zo het stof uit het woord jazz blazen”, vertelt hij enthousiast. Zo staan er dan ook bij Coal Harbour drie violisten op het podium. Een niet heel gebruikelijk instrument in de jazzwereld. “De laatste jaren is het steeds normaler geworden om klassieke strijkers te mengen met jazzgroepen. Maar het is niet heel normaal. Het gebeurt meer, maar het is niet een traditie”, vertelt violiste Yanna Pelser van Coal Harbour.

Het jazzfestival begon woensdag 27 oktober in de maassilo en komt donderdagavond 28 oktober tot een einde. “De maassilo past ook echt bij het imago van dit festival. Ik weet niet of hier al eens een jazzconcert is geweest, maar in ieder geval nog geen festival. Het is echt fantastisch”, vertelt Marzio. “Ik vond het meevallen. Ik dacht even dat het heel ‘boomy’ zou zijn, maar toen ik binnen kwam was ik best positief verrast”, besluit Yanna.