Jeugd uit Schiebroek leert door stichting JAN groots te dromen en ambities waar te maken

Hoe leer je de jeugd uit Schiebroek Zuid dat ze er mogen zijn en ambities waargemaakt kunnen worden? Stichting JAN, ofwel Ja Als Norm, doet dat door verschillende activiteiten te organiseren en kinderen in hun kracht te zetten. De stichting won vorig jaar in de categorie ‘Rotterdamse organisatie’ de Rotterdamse Kinderrechten Award.

Stichting JAN leert sinds 2018 de jeugd te vertrouwen op eigen kracht en talent en helpt de kinderen met het omzetten van hun ambities naar acties en activiteiten. Eén van die activiteiten is ‘Making Beauty’. Kinderen uit Schiebroek maken hier kennis met de eerste stappen van ondernemen door onder andere eigen verzorgingsproducten te bedenken, ontwerpen en te verkopen. “Het is een onderneming door meiden”, vertelt Anita Broos, mede-oprichter en bestuurslid van Stichting JAN. Anita ziet veel kinderen in Schiebroek opgroeien in armoede en merkt dat kansen niet vanzelfsprekend zijn. Door de jeugd mee te laten doen aan verschillende activiteiten bouwen ze onder andere meer zelfvertrouwen op. “Wij hebben een groep die ik nu al jaren ken en die groep zie je ook groeien,” zegt collega Marie-José trots.

Terug naar Making Beauty: De kinderen duiken onder leiding van workshopdocent Daphne Baloe in de wereld van kruiden-oliën. Vandaag leren ze alles over het uitknijpen van de verschillende oliën, tijdens de volgende sessie staat het maken van scrubs en andere beautyproducten op het programma. “Door de meiden te leren hoe ze hun eigen producten maken, leren ze niet alleen hoe de producten tot stand komen, maar ook hopelijk bewuster consumeren.” Daphne is niet bang dat wanneer de meiden wat ouder zijn, ze straks concurrentie heeft. “Er is plek op de plank voor iedereen. Ik vind het belangrijk dat we kennis overdragen aan de volgende generatie.”