Johan krijgt Facebookverbod na plaatsen foto NSB-feest in Rotterdamse geschiedenis groep

Afgekeurde oud-betonijzervlechter Johan Mersel is sinds drie jaar beheerder van de Facebook groep ‘Rotterdam’. Daar plaatst hij dagelijks foto’s van historisch Rotterdam die hij meestal opduikt op de website van Stadsarchief Rotterdam. Elke dag belicht hij een andere Rotterdamse straat met een historisch fotoalbum met jaartal en beschrijving. Maar een foto waarop een NSB-feest te zien is in het oude Cineac NRC-theater aan de Coolsingel in 1942 leverde Johan een Facebookverbod van 29 uur op. “Het is bezopen”, vindt Johan. “Ik heb niets met de Duitsers, maar het hoort wel bij de geschiedenis van Rotterdam.”

Johan zit na een en nek- en rughernia en al twee jaar volledig arbeidsongeschikt thuis in het Oude Noorden. De 64-jarige heeft 20 jaar als betonijzervlechter achter de rug. Hij hielp bijvoorbeeld bij de bouw van het V&D-gebouw en de Rotterdamse metro. Nu vult hij zijn dagen met het op de kaart zetten van historisch Rotterdam in een Facebookgroep met bijna 5000 volgers, “uit verveling en uit liefde voor Rotterdam.” Johan is hele dagen bezig met het verzamelen en beschrijven van de foto’s. De mooiste oude foto van Rotterdam vindt hij die van de Coolsingel in de periode 1888-1892, toen de Coolsingel nog een gracht (de Coolvest) was.

De Coolsingel (toen de Coolvest) rond 1888

De foto van het NSB oogst- en dankfeest in de 5e deel van de Coolsingel reeks die Johan maakt, wordt door Facebook herkend aan de hakenkruizen waarna hij van het platform wordt geweerd. Dat is jammer want Johan doet een hoop oudere Rotterdammers een plezier met het posten van archiefbeeld: “Leden van mijn pagina nemen de foto’s wel een mee naar hun dementerende ouderen in het bejaardentehuis. Die leven daar van op.”