Jongeren helpen jongeren met financiële problemen

In Rotterdam is er voor jongeren die in de financiële problemen zitten een oplossing: een Geldmattie. Deze jongeren helpen andere jongeren met hun financiële problemen. Deylon is zo’n jongere die gekoppeld is aan een Geldmattie. Hij heeft jaren in de problemen gezeten, maar is daar weer langzaam uit aan het komen.

De 25-jarige Deylon heeft veel meegemaakt de afgelopen jaren. De schulden liepen steeds verder op tot zo’n €7000,- à €8000,-. Daarnaast had hij aanvaringen met zijn vader waardoor hij het huis uit moest. Hij trok in bij een familielid. Hij merkte zelf niet hoe gestrest hij eigenlijk was. Hij kreeg er hartritmestoornissen en kale plekken van. Door deze hartritmestoornissen werd hij ontslagen. Hij kon door zijn medische problemen niet aan nieuw werk komen. Hij kwam terecht bij JongWerkt. Dit is een project waarbij jongeren worden begeleid om weer aan het werk te komen. De fietsenmaker waar hij werkzaam was, zat naast het Jongeren Informatie Punt (JIP). JIP leidt de Geldmatties op. Vanuit JongWerkt werd hij gestimuleerd om iets aan zijn schulden te doen.

Toen Geldmattie Kevin Deylon onmoette ging het niet goed met hem. Hij was gesloten en rookte erg veel. Het is een wereld van verschil met de Deylon van nu. Hij is vrolijk en praat met iedereen. Van zijn schulden is hij nog niet helemaal af maar het gaat de goede kant op. Hij woont ondertussen ook weer thuis bij zijn ouders. Hij wil graag nog een studie doen: Social Work. Hij hoopt mensen te helpen net als hoe hij is geholpen door het project.