Jongeren spreken zich uit tijdens Jongerentop010 | Aflevering 3: daklozen

Het aantal daklozen van 18 tot 30 jaar is tussen 2009 en 2018 verdrievoudigd in Nederland. Nuno Gomes da Silva Neto van Young010 gaat in gesprek met zorgmanager Amir Sohi van de dak-en thuislozen opvang voor jongeren Stichting Maaszicht.

Nuno is lid van Young010. Dit is de jongerenraad die advies geeft aan het college van bestuur. Hij wil graag bij een daklozenopvang voor jongeren kijken, omdat hij dan advies kan uitbrengen over verbeteringen. Nuno heeft zelf in een vrouwenopvang gewoond met zijn moeder en zusje. In de opvang moest hij de badkamer delen met de andere bewoners. Hij is benieuwd hoe dat gaat bij Maaszicht. Hij neemt een kijkje bij de nieuwe vestiging en bij de oude vestiging. Bij de oude vestiging moeten de jongeren wel alles delen, maar bij de nieuwe vestiging heeft iedereen een eigen badkamer. Nuno is ook aangenaam verrast door de passie waarmee Amir zijn werk doet: “Het zijn juist deze mensen die de zorg een stuk warmer maken.”

Amir merkt ook dat er meer dakloze jongeren zijn in Rotterdam: “Wij leven in een maatschappij die heel erg efficiënt is. Als je dat niet bij kan benen dan val je buiten de boot.” Hij denkt dat de verantwoordelijkheid zowel bij de jongere als bij de hulpverleners ligt: “Als jongeren in een traject zitten, moeten ze eerder werken naar zelfstandigheid.” OPEN Rotterdam is deze zomer in samenwerking met Vers Beton en onderzoeksplatform Argos een onderzoek gestart: waar gaat het mis? Lees daar hier meer over.

Jongertop010
500 Rotterdamse jongeren gaan op 9 oktober met elkaar in gesprek tijdens de Jongerentop010. Stress, onzekerheid, verveling en angst. De coronacrisis kan allerlei emoties oproepen die invloed hebben op je mentale gezondheid. Voelen Rotterdamse jongeren dat ook zo? Tijdens de Jongerentop010 op 9 oktober gaan 500 Rotterdamse jongeren met elkaar in gesprek over de impact van corona en over hun veerkracht. De thema’s: onderwijs, mentale gezondheid, woonsituatie, maatschappelijke ongelijkheid en toekomstperspectief komen hierbij aan bod.

Oproep
Ben jij een Rotterdammer tussen de 13 en 23 jaar? Dan ben jij uitgenodigd! Denk mee, praat mee en doe mee tijdens de Jongerentop010 op vrijdag 9 oktober 2020. Laat van je horen en meld je aan via de website van Jongerentop010. Je kunt meedoen op twee manieren: als deelnemer of als tafelvoorzitter. Speak up!

De aanloop naar de Jongerentop 010 is komende maanden te volgen op de kanalen van OPEN Rotterdam en FunX.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?

Volg ons dan ook op onze social media kanalen

Facebook YouTube Instagram Twitter