Jubileumcongres Pameijer: al 90 jaar samen werken aan de samenleving

Ruim 300 cliënten, mantelzorgers, zorgaanbieders, gemeenteambtenaren, huisartsen, wijkteammedewerkers, ondernemers en onderzoekers spraken deze week tijdens het 90-jarig jubileumcongres ‘Stap verder’ in de Doelen over hun rol om bij te dragen aan een samenleving waarin iedereen ertoe doet.

Deelnemers maakten kennis met nieuwe ondersteuningsvormen en -middelen voor hulpbehoevenden en bezochten na afloop het gelegenheidsconcert van Pameijer door het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de SKVR. 

Bezoekers kregen allerlei praktijkvoorbeelden te zien. Net als een aantal hulpmiddelen, zoals de GoOV-app, waarmee mensen met een verstandelijke beperking of taalontwikkelingsstoornis zelfstandig en veilig kunnen reizen, zonder afhankelijk te zijn van speciaal vervoer.

Ook maakten de bezoekers van het congres voor het eerst kennis met robotkat Tabby. Deze robotkat is sinds januari 2016 in de Verenigde Staten op de markt, maar is nog niet verkrijgbaar in Nederland. De kat beweegt en klinkt als een echt huisdier en reageert op aaien en knuffelen. Hij wordt in de VS gebruikt bij dementerende ouderen. De komende maanden wil Pameijer testen in welke mate hij kinderen met een ernstige meervoudige beperking stimuleert om te bewegen en om meer contact te maken met hun omgeving.

Foto: Loes, Sander, Tanya en Gerrit vertellen aan Roderik van Grieken van het NederlandsDebat Instituut wat zij nodig hebben om mee te doen in de maatschappij.