Judith opent haar atelier voor de vierde keer: ‘Zoveel verschillende soorten input op je werk is verfrissend’

Bas Czerwinski

Maar liefst 890 kunstenaars tonen dit weekend hun werk aan nieuwsgierige bezoekers. Zij doen dit in ruim 109 verschillende ateliers verspreid over heel Rotterdam, van ateliers in Charlois tot in noord. Judith Jansen is één van die kunstenaars. Zij toont haar installaties en foto’s in atelier ACKERSDIJKSTRAAT. “Dat mensen vanuit allerlei richtingen wat zeggen over je werk vind ik verfrissend.”

Jansen heeft “altijd al meegedaan” aan het atelierweekend, dat voor de vierde keer in onze stad neerstrijkt. Ze maakt verschillend werk, maar legt haar focus vooral op werken in de natuur. “Ik probeer van die frictie-momenten te creëren, waardoor je beter naar de details gaat kijken. Bijvoorbeeld een horizontaal randje mos om de stammen van een rij bomen. Dat groeit niet zo en al helemaal niet op heel veel bomen. Het werkt daardoor een beetje vervreemdend.”

Hetzelfde heeft Jansen gedaan in een vallei in Gran Canaria. “Ik heb een van de rotsen in een vallei ‘eruit gepikt’ en met mos de randen en naden van het rotsblok bedekt. Hierdoor kwam het rotsblok meer naar voren. Het is niet heel opvallend, maar als je al een beetje kijkt, valt het je wel op.” Jansen past deze techniek niet alleen toe in de natuur, maar ook op foto’s. “Natuurfoto’s probeer ik op dezelfde manier te manipuleren waardoor er hele andere beelden ontstaan.”

Het jaarlijkse atelierweekend is voor Jansen altijd erg “verfrissend”. “Het is in de wijk, met een heel gemixt publiek, dus je krijgt zoveel verschillende soorten input op je werk. Daarnaast is het leuk gewoon leuk om je werkplek te kunnen laten zien.”

Meer dan alleen ateliers
Tijdens het Groot Rotterdam Atelier Weekend zijn er niet alleen maar ateliers te bezoeken. Er zijn ook workshops, presentaties en live muziek- en poëzieoptredens om bij te wonen. De rapgranny – José van Zutphen – draagt bijvoorbeeld zaterdag tussen 11.00 en 16.00 uur elk uur poëzie voordrachten op in de Drievrienden Studio’s in de Drievriendenstraat. En de tuin van atelier ‘t Otje verandert zondagavond vanaf 19.00 uur in een openlucht bioscoop, met de animinatiefilm Here, the levels.