Kendoe Check Tegenprestatie: Succes of verplichting?

Mensen die een bijstandsuitkering ontvangen moeten voor behoud hiervan een tegenprestatie leveren. Dit kan in de vorm zijn van vrijwilligerswerk, mantelzorg of een taalles. Zes jaar na de uitrol van dit project kan de balans worden opgemaakt. Succes of verplichting?

Nico van Wijk, afdelingshoofd Taskforce Tegenprestatie bij Gemeente Rotterdam werd een paar jaar geleden nog voor gek uitgemaakt toen hij begon met de tegenprestatie. In 2014 kwam het kantelpunt nadat de tegenprestatie een college prioriteit werd. Er kwamen meer medewerkers en het werd in meer wijken uitgerold.

Mariëtte Snoek is activeringscoach bij Gemeente Rotterdam. Zij bespreekt met werkzoekenden hoe zij een tegenprestatie kunnen leveren of hoe zij hen verder kan helpen. Dat gaat vaak niet zo snel. Ze heeft meestal meerdere gesprekken nodig om erachter te komen wat bij mensen past.

Het doel van de tegenprestatie is niet persé om mensen weer aan het werk te krijgen. Mensen die een tegenprestatie doen, hebben een grote afstand van de arbeidsmarkt. Het is voor hen dan ook niet reëel dat ze binnen een paar maanden weer doorstromen naar een betaalde baan. Dat is dan ook niet de maatstaf voor het succes van het project. Door mensen vrijwilligerswerk te laten doen krijgen ze meer sociale contacten, ze krijgen meer zelfvertrouwen en ze komen weer in een werkritme.

Xiomara en Wim leveren beide een tegenprestatie en ze zijn blij dat ze dat mogen doen. Xiomara heeft artrose en vindt het moeilijk om werk te vinden. Ze doet nu vrijwilligerswerk achter de balie van het Huis van de Wijk in Zevenkamp en bij de bewonersorganisatie. “Ik vind mijn collega’s heel leuk. Ik blijf ook door solliciteren.” Wim heeft gewerkt als hovenier, maar door zijn epilepsie is het lastig om werk te vinden. Hij werkt nu in tuinen van mensen die dat zelf niet meer kunnen: “Ik vind het geweldig. Thuis zitten is ook niks.”

“De tegenprestatie werd vooral in het begin gezien als dwangarbeid”, zegt van Wijk. “Maar mensen lijken er juist blij mee te zijn. Ze kunnen zichzelf ontwikkelen en raken niet in een isolement. Door het werk wat ze verrichten voelen zij zich nuttig.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat