Kendoecheck lokmiddelen: 1000 aanhoudingen in 5 jaar

Het gebruik van lokmiddelen door de politie, waarvan de lokfiets het bekendst is, is in de afgelopen jaren succesvol gebleken. Agent Ben Rinck verwacht dat binnenkort de duizendste aanhouding wordt verricht naar aanleiding van een lokmiddel.

“Lokmiddelen gaan mee met de trends”, vertelt Rinck. “We hebben de beschikking over tientallen verschillende lokmiddelen, die ik natuurlijk niet allemaal ga benoemen. Maar denk naast de lokfiets en de lokauto bijvoorbeeld ook aan lokhaspels met koper in de haven en lok-cv-ketels in nieuwbouwhuizen. Want ook die zijn populair bij het dievengilde.”

De kans op veroordeling als je met een lokmiddel bent gepakt is bijna 100%. Ernst Pols, officier van justitie in Rotterdam, vertelt dat de bewijsvoering vrijwel altijd waterdicht is. De inzet van lokmiddelen is goed dichtgetimmerd volgens hem. “De grens tussen lokken en uitlokken is groot genoeg. Wat wij doen, is het zichtbaar maken van wat een dief toch al van plan was. Het wordt een ander verhaal als we bijvoorbeeld bewust iemand in de verleiding brengen, bijvoorbeeld door keer op keer een fiets zonder slot bij iemand in de buurt te plaatsen waarvan we weten dat hij snel in de verleiding komt om te stelen. Dat doen we dus ook niet. Wij hebben een aantal hotspots aangewezen waar we de lokmiddelen inzetten.”

Een van de hotspots die de politie en het OM hebben aangewezen is de Coolsingel. We spreken met Ben Rinck en Ernst Pols vlak voor een ‘plukje fietsen’. “Een van deze fietsen is een lokfiets,” zegt Rinck, “Maar ik ga natuurlijk niet vertellen welke.” De lokfietsen in Rotterdam staan altijd op slot, maar volgens Pols is dat juridisch gezien geen vereiste. De politie kiest wel bewust voor het op slot zetten van fietsen, zodat ze de gelegenheidsdief uitsluiten. Een dronken student die ‘s nachts een fiets meeneemt, wat ook strafbaar is, is voor de politie veel minder interessant dan bijvoorbeeld een Oost Europese bende die tientallen fietsen steelt en daarmee zo’n € 30.000,- per week verdient. Rinck vertelt dat de bijvangst vaak significant is: “in een busje met een gestolen lokfiets worden vaak zomaar nog 9 andere fietsen aangetroffen.”

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat