Kerstactie voor Rotterdammers officieel van start

De decembermaand is nu officieel van start gegaan. Voor sommige mensen betekent dit nog koudere tijden, door de nog altijd lopende energiecrisis. Daarom kreeg de actie ‘Geef Rotterdammers een warme kerst’ afgelopen weekend het startschot, zodat mensen elkaar in deze feestdagenmaand kunnen helpen.

“Juist in december doen we veel met en voor elkaar”, zegt Elske Thomassen van Stichting Samen 010, een van de betrokken organisaties van de kerstactie. “Daarom willen we nu met deze actie oproepen tot een stukje extra saamhorigheid, om elkaar de winter door te helpen.” In Gebouw de Heuvel naast de Laurenskerk kunnen voorbijgangers zaterdag 3 december advies vragen rondom hun energieverbruik. De dag is daarnaast vooral bedoeld om geld op te halen.

Afgesloten
Dit bedrag gaat eind december naar Fonds Bijzondere Noden. Zij zorgen ervoor dat het bij de juiste mensen terecht komt. “Je hoort soms echt de verhalen, bijvoorbeeld dat een man in een emmer een vuurtje aansteekt, om maar warm te blijven”, zegt directeur Nita Wissink. Ze ziet zeker een toename in het aantal aanvragen voor hulp bij de organisatie.

“Er zijn ook enorm veel Rotterdammers die, doordat ze de rekening niet kunnen betalen, worden afgesloten van hun energienet en zonder gas en licht zitten. We proberen te zorgen dat, dat bij veel mensen weer wordt teruggedraaid.” Het fonds betaalt dan soms direct de rekening van iemand aan Eneco, of doen dit door middel van een gift aan de mensen die het nodig hebben.

50.000 euro
Een voorbijganger loopt naar binnen en besluit zijn 190 euro compensatie die hij krijgt, over te maken voor de kerstactie. “Ik heb het niet nodig en een ander kan dit wel gebruiken”, vertelt hij.

Thomassen van Samen 010 hoopt einde deze maand Fonds Bijzondere Noden een cheque van 50.000 euro aan te kunnen bieden. “Dat is ons doel. Het is een hoog bedrag, maar er zit genoeg geld in deze stad denk ik.”

Deze video is onderdeel van de kerstactie van Energiebank en Samen010, ‘Geef Rotterdammers een warme kerst’. Doneren kan op rekeningnummer NL21 TRIO 0338 8152 28, t.n.v. Stichting Samen 010 o.v.v. Geef Rotterdammers een warme Kerst of via de doneerknop op www.energiebankrotterdam.com/warme-kerst/ of https://www.samen010.nl/doneren/.