Kerstpakkettenactie Essenburgbuurt weer van start: ‘Help en geef ook de ander mooie dagen’

Bewonerscomité Buurt Bestuurt Essenburgbuurt houdt inmiddels al tien jaar een traditie in stand: Het doneren van kerstpakketten aan wijkbewoners die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Ook deze decembermaand worden er zoveel mogelijk boodschappen ingezameld om zo’n vijftig adressen te verblijden. “Het is altijd moeilijk als mensen het minder hebben. Zeker tijdens de kerstdagen”, zegt Henk van Mourik van de bewonersgroep.

Het bewonerscomité wil Rotterdammers helpen die leven in armoede en/of eenzaamheid en roept stadsgenoten op om boodschappen of geld te doneren. “Alles is welkom.” Tijdens het verdelen van de boodschappen wordt er nauwkeurig in de gaten gehouden wat naar welke persoon gaat. “Bepaalde producten kun je niet aan bepaalde mensen geven. Ook houden we rekening of het om een gezin gaat, of dat het alleenstaanden zijn”, legt Henk uit.

Artikel gaat verder onder foto.

Henk is zelf ook opgegroeid in een gezin dat het niet zo breed had en vindt het daarom extra belangrijk om anderen te kunnen helpen. “Er zijn altijd mensen die buiten de boot vallen en mensen die feestdagen volop kunnen vieren. Waarom zou je niet delen wat je hebt?” Al snel ontstond het idee om een oproep te doen aan mensen die wel wat kunnen missen: “Help mee en geef ook ieder ander een paar mooie dagen.”

Artikel gaat verder onder foto.

Buurt Bestuurt Essenburgbuurt heeft onder meer dankzij tips van huisartsen en wijkagenten in de loop der jaren adressen doorgekregen van mensen die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken. “We weten dan niet wat er speelt, maar wel dat ze even wat hulp kunnen gebruiken”, stelt Henk.

Rotterdammers die de kerstpakkettenactie willen steunen, kunnen de komende twee weken op dinsdag- en donderdagavond tussen 17.00 en 21.00 uur een donatie doen in het pand van het bewonerscomité aan de Beukelsdijk 153c. Mocht dat niet uitkomen, heeft Henk nog een oplossing: “Als mensen geen tijd hebben, maar wel wat willen doen, kunnen ze geld storten op onze rekening en dan kopen we er zelf boodschappen van.” Kortom, alles om volgens Henk de donkere decembermaanden toch wat lichter te maken.