Kersverse stadsdichter Dean Bowen wil ook jeugddichter aanstellen

“Best wel kicken dit”, reageerde de kersverse stadsdichter Dean Bowen woensdagavond bij de bekendmaking in de Centrale Bibliotheek, door wethouder Kasmi. Hij nam daar het stokje over van Derek Otte en vertelde over zijn plannen voor de komende twee jaar als stadsdichter.

“Het is een onwijze eer om dat vertrouwen te krijgen”, zegt Bowen. “Na heel veel jaren hard werken, in te kleine cafeetjes voordragen. Het overvalt je. Ik heb eerlijk gezegd nog geen idee wat het inhoudt, stadsdichter zijn, en of ik het waar kan maken. Maar ik heb wel een richting.”

De taalglossy Geen Punt van Derek Otte, wil hij bijvoorbeeld graag voortzetten. Ook wil hij zich inzetten om een jeugdstadsdichterschap in te stellen. “Niet iedereen heeft de steun gehad van zijn ouders die ik had. En niet iedereen komt automatisch met poëzie in aanraking en vindt zo zijn talent.” Zelf is hij dichter en performer en debuteerde in 2018 met zijn bundel Bokman. Dit leverde hem direct een nominatie op voor de C. Buddinghprijs voor beste poëziedebuut van Nederland.

Dean Bowen is de eerste stadsdichter van kleur. “Van dat feit ben ik me bewust. En dat heeft ook meegespeeld in de redenen om ja te zeggen”, erkent hij. “Want ik weet wat de waarde is van zichtbaarheid. Representatie doet ertoe. Maar ik wil niet specifiek daarover schrijven”, benadrukt hij. “Ik ben vooral gewoon een Rotterdamse stadsdichter. Ik wil zoeken naar de veelstemmigheid van de stad en schuw daarbij het ongemak niet.”

Derek Otte wilde geen boodschap aan zijn opvolger meegeven. “Ik wil Dean zo vrij mogelijk laten. Hij moet zich, vind ik, zo min mogelijk aantrekken van voor hem gebeurd is. Pik er de projecten uit die je door wilt laten groeien. Geniet ervan, leg dingen vast, en spreek zoveel mogelijk mensen”, zei Otte in zijn speech.

Dean Bowen heeft vanaf nu de taak om twee jaar lang stadsgedichten te schrijven en te presenteren over Rotterdam, haar inwoners en de Rotterdamse actualiteit. “Plannen en mijn leven gaan niet goed samen. Ik ga het gewoon laten gebeuren en het een draai geven”, besluit Bowen.

Alle gedichten en projecten van de nieuwe stadsdichter zijn te vinden op stadsdichter010.nl en op Instagram via @stadsdichter010.

De afgetreden stadsdichter Derek Otte had afgelopen jaar een tram met zijn teksten erop, door de stad rijden. Een van de meest bijzondere momenten van afgelopen twee jaar. Bekijk hier de reportage:

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter