Kickbokser Luz uit Hoogvliet wil vrouwen empoweren: ‘Van easy victim naar hard victim’

luz_kickbokser_hoogvliet

Kickbokser Luz Adriana Jaramillo wil vrouwen in Hoogvliet weerbaarder maken door ze lessen te geven in zelfverdediging. Niet zomaar zelfverdediging, maar een speciaal programma dat inspeelt op de kracht en natuurlijke reacties van vrouwen: “We leren ze bijvoorbeeld geen vuist maken, maar eerder met een platte hand slaan.”

Luz heeft in het verleden zelf te maken gehad met geweld binnen een relatie en dat is een grote drijfveer voor het nieuwe initiatief Vrouw & Krachtig. “Ik was toen ook al kickbokser, maar toch duurde het heel lang voordat bij mij de knop omging. Drie jaar. Toen kneusde ik z’n neus. Maar dat valt natuurlijk in het niet tegenover al die keren dat ik op de EHBO ben geëindigd.” Deze relatie is ruim 20 jaar geleden en inmiddels heeft Luz een nieuwe partner, ook een kickbokser. Samen kwamen ze op het idee om dit project te starten. “Ik wil graag dat vrouwen van easy victim naar hard victim gaan”, vertelt Luz.

Stressreacties
“We trainen ook vaak samen en filmen dat dan. Zo hebben we het programma ontwikkeld; jezelf leren verdedigen vanuit lichaamseigen beweging.” Daarnaast is het volgens Luz ook belangrijk dat vrouwen worden getraind in het toepassen van die techniek in stressvolle situaties: “Daar heb ik een aantal oefeningen voor ontwikkeld. En in de laatste les van de workshopreeks kun je een certificaat behalen. Er komt een man in een speciaal beschermend pak die de vrouwen aanvalt.” Dat gebeurt uiteraard op een veilige manier, maar het brengt de deelnemers wel een stuk dichter bij hoe ze in een stressvolle situatie reageren.

Om dit project te realiseren heeft ze een aanvraag gedaan bij CityLab010. De aanvraag is gehonoreerd en daardoor kan ze nu een zesweekse workshop aanbieden. In Hoogvliet; een wijk waar het veiligheidscijfer de afgelopen periode behoorlijk gedaald is. “Ik hoor van veel vrouwen dat ze zich niet zo veilig voelen hier in de wijk. Ik hoop echt dat we voor de zomer zo’n 200 vrouwen hier weerbaarder maken; dat is natuurlijk een flink doel, maar we gaan het gewoon proberen.”