Kijk terug: Mentaal Gezond Tijdens Corona 2.0 met liefdestherapeut Esther over relaties tijdens de coronacrisis

Met de serie Mentaal Gezond Tijdens Corona 2.0 onderzoekt presentatrice en psycholoog Zoë Pinto e Neto wekelijks hoe we in deze moeilijke tijden goed in ons vel blijven zitten. Door sommige beperkingen is het niet altijd even makkelijk om je relatie, vriendschappen en familiebanden te onderhouden. Liefdestherapeut Esther heeft daar tips voor en legt deze uit in aflevering vier van de serie.

Liefdestherapeut Esther Cat heeft sinds bijna twee jaar haar eigen praktijk in Rotterdam Kralingen, waar ze koppels en singles begeleid in het ontdekken van hun patronen en onderliggende gevoelens. Dat doet ze met behulp van systeemtherapie en daarnaast geeft ze ook ademsessies om mensen te helpen dichter bij hun gevoelens te komen.

“Door corona worden we eigenlijk gedwongen stil te staan en komen onszelf meer tegen, maar dat biedt wel de kans om meer over jezelf te leren,” vertelt Esther. Zij merkt nog geen duidelijke veranderingen in haar werk door corona; de hulpvragen, problemen en hoeveelheid cliënten blijven hetzelfde. “Onderzoeken geven ook aan dat we de daadwerkelijke effecten waarschijnlijk ook pas volgend jaar gaan zien.”

Volgens Esther is het belangrijk dat wanneer je je nu eenzaam voelt als single of je juist meer irriteert aan je partner, je onderzoekt bij jezelf waar je dat van herkent en wat je dan mist. “Zo breng je het helemaal binnen je eigen cirkel van invloed en kun je er ook iets aan doen. Op anderen heb je vrij weinig invloed, dus je hebt er niet veel aan om het bij de ander te leggen.” Omdat deze patronen en gevoelens vaak in je blinde vlek liggen en het daarom zo moeilijk is om hiermee aan de slag te gaan, raadt Esther ook zeker aan om begeleiding te zoeken wanneer dat nodig is.

Oefening

Een oefening die je kunt doen om dichter bij je gevoel te komen is even stil staan bij je adem. Door even goed te gaan zitten op je stoel, je handen op je onderbuik te leggen en even goed in te ademen door de mond check je hoe het nou eigenlijk met je staat op dat moment. Adem je met je borst of met je buik? Wanneer je met je buik ademt voel je je emoties beter.

Tips

Hieronder staan de tips van Esther nog even op een rijtje:

  • In een partnerrelatie zorgen we onbewust veel voor elkaar. Als je in deze periode het gevoel hebt teveel met elkaar te zijn; zoek het dan bij jezelf. Wat wil jij?
  • Als je je irriteert aan een ander, vraag dan aan jezelf: ‘Waar herken ik dit gevoel van? Voelde ik dit al eerder, en waarom?’ Vaak ligt er iets emotioneels aan ten grondslag.
  • Irriteer je je aan een ander? Kijk dan wat je tekort komt. Daarmee breng je het naar jouw eigen ‘cirkel van invloed’ waardoor je er dus wat mee kunt doen.
  • Zoek begeleiding; het is ongelooflijk moeilijk om je met je eigen patronen en gevoelens aan de slag te gaan. Een therapeut krijgt ook hulp van collega’s.
  • Singles kunnen in deze periode nog steeds daten. Het komt nu goed van pas dat er zoveel digitaal kan. Maar tijdens een wandeling buiten weet je veel beter of het echt iets kan worden.
  • Deze periode is een goede tijd om met jezelf aan de slag te gaan, of je nu een relatie hebt of niet. Je komt jezelf meer tegen en kunt dus meer over jezelf leren. Het zal als een overwinning voelen wanneer we straks weer verder gaan met het ‘normale’ leven en hebt gewerkt aan jezelf.

Mentaal Gezond tijdens Corona 2.0 neemt even pauze, op 17/18 december zijn we terug met een speciale aflevering. Prangende vragen over mentale gezondheid of tips voor andere Rotterdammers zijn nog steeds welkom via [email protected].