Kinderen eisen spreektijd op in kader van ‘Code Groen’

Normaal gesproken worden belangrijke beslissingen in deze stad genomen door de politici op het stadhuis. Kinderen mogen doorgaans niet mee beslissen, en mede daarom is Code Groen in het leven geroepen: een project waarbij kinderen juist wel actief mogen meedenken.
De kick-off voor deze campagne, die de komende tijd ook op OPEN Rotterdam te volgen zal zijn, vond vanochtend plaats op het stadhuis. Voorafgaand aan de manifestatie liepen we mee met Julia uit groep 7 van OBS Het Landje. Julia was één van de tien kinderen die de eer hadden om de raadszaal ‘te bestormen.’ De reden hiervoor is volgens Julia simpel: “Wij kinderen weten veel beter wat wij willen dan die ‘oude mensen’ op het stadhuis, en dus willen wij ons geluid laten horen!”

Eenmaal aangekomen laten de kinderen letterlijk hun geluid horen door een hoop lawaai te maken waarbij ze worden bijgestaan door een brassband. Volgens Caroline Pietermaat van het Hofplein Theater (Inifiatiefnemer van het project in samenwerking met het SKVR en het Maastheater) is het hoog tijd voor een initiatief als Code Groen: “Er lopen zoveel kinderen hier rond met ideëen voor deze stad, en als toekomst van Rotterdam moeten zij gehoord worden.”

Uiteindelijk loopt Julia samen met de andere kinderen tijdens de actualiteitenraad de raadszaal binnen, waarna de aanwezige wethouders en burgemeester Ahmed Aboutaleb vol interesse de plannen aanhoren. “Ik was wel even heel zenuwachtig, maar het ging toch wel goed denk ik en ik heb het idee dat ze echt luisterden.”, aldus Julia.

Zoals gezegd was de manifestatie de officiële kick-off van het project. De komende tijd zal er rondom het project genoeg worden georganiseerd en een groot deel hiervan zal te volgen zijn via OPEN Rotterdam!