Kinderen leggen contact met de ruimte!

Donderdag 31 mei hadden 20 kinderen van Sterrenschool de Globetrotter en de Aloysiusschool een erg bijzondere avond. Ze kregen de kans om vragen te stellen aan een astronaut van de ISS (International Space Station). Het contact begon om 18:58 en mocht maar 10 minuten duren.
De kinderen mochten vragen stellen aan de astronaut Ricky Arnold. De kinderen vroegen over het slapen in de ruimte, eten zonder zwaartekracht en gevaarlijke stralingen. Omdat alles in 10 minuten gedaan moest worden, werden de kinderen in een rap tempo achter elkaar verzameld voor hun vraag. Op het moment dat Ricky Arnold de vraag had verstaan en begon aan zijn antwoord, stond het volgende kind alweer klaar. Zo heeft iedereen zijn vraag kunnen stellen en bespreken ze de antwoorden later in de klas.

Het creatieve brein achter deze actie is Mijntje Nelwan. Samen met haar vader Stefan en haar zusje Mirre, zijn ze helemaal gek van de ruimte en alles wat zich daar bevindt. Afgelopen zomervakantie in Italië was Mijntje ‘s-avonds aan het kijken op haar iPad, op de app Sky Guide, naar de sterren aan de hemel, toen er een fel verlicht object met grote snelheid voorbij vloog. Het kon geen vliegtuig zijn, want het had geen knipperend licht en was te ver weg. De app gaf aan dat dit de ISS was. Dit fascineerde Mijntje enorm.

Als radiozendamateur had Stefan ergens gelezen dat het internationale ruimtestation sporadisch radioverbindingen met educatieve organisaties toestaat, oftewel met een school. Hij twijfelde geen seconde langer en gaf de kinderen op voor een radiocontact. En voor ze het wisten hadden ze een akkoord, ze mochten contact maken met de ISS!

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter