Kledingbank Rotterdam start ondergoed-actie: ‘Laat Rotterdammers niet in hun hemd staan’

Stichting Kledingbank Rotterdam aan de Oostkousdijk bestaat donderdag 21 oktober 15 jaar en viert dit met een inzamelingsactie. De kledingbank heeft een flink tekort aan ongedragen ondergoed en wil zoveel mogelijk geld ophalen om Rotterdammers met een krappe beurs te voorzien van nieuw ondergoed.

Ondanks het grote aanbod aan kleding en ondergoed, is een actie als deze hard nodig. “We krijgen zoveel mooie dingen binnen. Maar niemand vindt het fris om tweedehands ondergoed te krijgen. Dit kledingstuk zit zo dicht op je huid, dat moet je gewoon niet willen,” zegt Mary Olman, de eigenaresse van Kledingbank Rotterdam. “Een bh zou nog kunnen maar een onderbroek niet echt. We willen een oplossing voor dit probleem en ons 15-jarig bestaan was een goed moment om de actie te starten.” De stichting heeft een deal gesloten met een leverancier. “Als we genoeg geld hebben ingezameld kunnen we een hoop ondergoed met korting kopen.” Rotterdammers kunnen geld doneren of nieuw ondergoed kopen en naar de winkel brengen. “Als men langskomt om het ondergoed te doneren, kunnen ze meteen een kijkje nemen in ons vintage winkel,” zegt Marie.

Een tweede kans
Volgens Marie is dit niet de enige actie die loopt tijdens het 15-jarig bestaan van de kledingbank. “We zijn een samenwerking gestart met modeontwerpster, Romy van Eijk. Zij verzamelt kledingstukken die versleten of verkleurd zijn en maakt daar nieuwe kleding van.” Volgens Marie wordt er een hoop kleding weggegooid en dat is zonde, zeker als er een groep is die niet alle kleding past. “Deze actie is ontstaan omdat we geen kleding hadden voor mensen met grote maten. Romy maakt daarom kleding voor mensen met een maatje meer, zodat zij er ook leuk uit kunnen zien. Ook geven we de kleding een tweede kans!” Tijdens het jubileum vindt er een modeshow plaats in de Machinist waarbij Rotterdammers de kleding van Kledingbank Rotterdam en Romy kunnen bewonderen.