Kleinschalige distilleerderij van Stefan en Sjaak scoort met gin van Surinaamse groente

In Feijenoord wordt er in pruttelende ketels Rotterdamse sterke drank gedistilleerd. Stefan en Sjaak maken graag opvallende drankjes. Dankzij hun kleinschalige distilleerderij en relatief kleine oplages onderscheiden ze zich met bijzondere drankjes. Bijvoorbeeld een ananas in of gin gemaakt met de Surinaamse groente sopropo. De gin is een hit binnen de Surinaamse gemeenschap.

“Het succes van de distilleerderij komt omdat we bijzondere dingen maken waar een verhaal achter zit, op een ambachtelijke manier”, vertelt Stefan. Op zijn achttiende bouwde Stefan al zijn eerste stookketel. “Ik heb eigenlijk altijd een passie gehad voor het bouwen van ketels. Ik heb werktuigbouwkunde gedaan en dan ben je toch aardig aan het knutselen met dingen die met techniek te maken hebben.” Het idee voor de sopropo gin is ontstaan op de Afrikaandermarkt tijdens een zoektocht naar een nieuw ingrediënt voor een drankje. “Toen kwamen we die sopropo tegen. Dat is eigenlijk een soort grote verschrompelde komkommer en héél erg bitter. En voor het maken van een gin is die bitterheid nice om te hebben.”

Uiteraard moet de drank aan verschillende kwaliteiten voldoen. “Zolang je je aan het proces houdt dat je altijd doet kan het niet fout gaan”, vertelt Sjaak. “Af en toe moet je is proeven én uitspugen natuurlijk”, lacht hij. Het liefst is hij bezig met experimenteren. “Dat andere ken ik allemaal wel.”

De huidige locatie staat ondertussen aardig vol en het bedrijf zal binnenkort moeten verhuizen. Maar er is niet per sé de ambitie van de stokers om veel groter te worden. “Het moet leuk blijven, kleine batches, wat anderen niet kunnen en daarmee kun je je onderscheiden van andere distilleerderijen”, zegt Sjaak.