Klimaatcentrum vestigt zich in Rotterdam

Op de Klimaattop in Bonn in november 2017 is het startsein gegeven voor het mondiale kenniscentrum voor klimaatadaptatie, ofwel het Global Centre of Excellence on Climate Adaptation (GCECA). Het klimaatcentrum is een initiatief van de Verenigde Naties en zal worden gevestigd in Rotterdam en Groningen.

Rotterdam is gekozen vanwege haar ligging en haar internationale reputatie op het gebied van klimaatadaptatie. Het centrum gaat zich bezighouden met internationale samenwerking en kennisuitwisseling om landen en steden weerbaarder te maken tegen het veranderende klimaat. De operationeel directeur van het Klimaatcentrum is de Nederlander Christiaan Wallet.

Klimaatadaptatie is de aanpassing aan het veranderend klimaat. Ook al proberen we met de zoektocht naar duurzame energie de temperatuurstijging binnen de perken te houden, klimaatverandering is op dit moment al een feit. Dit vraagt nu al om maatregelen. Klimaatadaptatie kun je vergelijken met dweilen, en om nu niet te dweilen met de kraan open, is de energietransitie zo belangrijk, want daarmee zetten we de kraan steeds verder dicht.

Bekijk hier het interview met Christiaan Wallet, directeur klimaatcentrum GCECA:

De Rotterdamse haven staat voor een enorme transitie. Alle fossiele brandstoffen moeten worden vervangen voor schone energie. De zesdelige serie “Haven in Transitie” geeft inzicht in deze veranderingen in de Rotterdamse haven:

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter