Kokerplein in Hillesluis is groener, bewoners missen plek voor recreatie

Het Kokerplein in Hillesluis ligt er rustig bij als buurtbewoner Leonieke aan komt lopen. Het plein is vorig jaar onderhanden genomen door de gemeente en Stichting Verre Bergen. Maar blij zijn de bewoners er niet per se met het extra groen op het plein. “Ouders kunnen minder goed zicht houden op spelende kleine kinderen door de verhoogde bakken rondom pluktuintjes en voor voetballen is weinig plek”, vertelt Leonieke.

Leonieke is een betrokken bewoner van de Kokerstraat. In een wijk waar veel mensen maar tijdelijk blijven wonen, doet ze haar best mensen elkaar te laten ontmoeten. Zo helpt ze graag bij buurtfeesten. Maar met de nieuwe inrichting van het plein is er geen plek meer voor de tent en het springkussen. Volgens Leonieke is vooral de participatie van de buurt niet goed gegaan. “Wij vragen ons af of de gemeente wel rekening met ons houdt.”

‘Natuur mag weg van mij’
“Die natuur mag weg van mij, wat hebben we in een achterwijk aan groen”, vraagt een buurtbewoner zich af op het Kokerplein. “Ik vind dat ze op die plaats gewoon klimrekken moeten plaatsen en een klein voetbalveld voor kinderen.” Ook volgens Leonieke sluiten de speeltoestellen niet goed aan bij de kinderen uit de wijk.

Het vergroenen van het plein was het startpunt van het nieuwe ontwerp. “We wilden een rustig plein met meer groen”, vertelt Liese-Lotte Franken, projectleider bij de gemeente.
Op 5 juli 2021 wordt het Kokerplein feestelijk geopend door oud-wethouder Bert Wijbenga en de plannen zijn groots. “We wilden workshops aanbieden aan bewoners over het koken met alles wat je uit de perkjes kan plukken, zodat we hen bij het plein betrokken. Maar corona gooide roet in het eten”, aldus Franken.

‘Je kan nooit iedereen tevreden stellen’
Er zijn twee inspraakmomenten geweest volgens Franken. “We hebben gevraagd naar de behoeften van de buurtbewoners, een keer voor het ontwerp op tafel lag en een keer erna. Je kan nooit iedereen tevreden stellen en ik denk dat veel buurtbewoners even moesten wennen aan het vergroenen. Maar het is noodzakelijk voor het klimaat.” Ze benadrukt dat ze ook positieve reacties krijgt van omwonenden.

Eén van de klachten gaat over dat kinderen niet kunnen voetballen op het plein. Maar vertelt Franken: “Dat is een voorbedacht plan. Van bewoners kregen we klachten over overlast van spelende en voetballende kinderen. Daarom hebben we ervoor gekozen om op het Kokerplein voetballen te ontmoedigen en dat op andere pleintjes wel te faciliteren.”
Wel geeft ze aan een volgende keer anders aan te pakken. “In de zin dat we bewoners meer betrokkenheid en eigenaarschap bij en over het plein willen laten voelen.”

Het herinrichten van pleinen leidt vaker tot frustratie bij omwonenden. Zo keken we vorig jaar bij een plein waar bewoners van Stroveer wel over mochten meepraten, maar waar ze toch niet blij mee waren.