Korfballen met verstandelijk beperkten

De broers Dave en Kevin geven les aan een team G-korfballers. Dit team bestaat volledig uit mensen met een verstandelijke beperking. De broers komen al van jongs af aan bij de sportclub, omdat ze altijd mee gingen met hun oma.

G-korfbal is speciaal voor mensen met een beperking. Deze beperking kan bijvoorbeeld bestaan uit het Syndroom van Down, ADHD, PDD-NOS of autisme. Alle deelnemers hebben een IQ van 75 of lager. De spelers doen er vaak wat langer over om iets te leren. Kevin en Dave hebben geen speciale opleiding gevolgd om met deze spelers om te gaan. Zij komen bijna al hun hele leven bij korfbaltraining. Hun oma ging altijd mee naar de trainingen op de dag dat ze moest oppassen op haar kleinkinderen. Oma is ondertussen 81 jaar, maar heeft nog steeds een liefde voor de sport en de ‘mensen die niet houden van mensen met beperking, hebben zelf een beperking’.

Voor de broers is het coachen ontzettend dankbaar werk. ”Als je het veld op komt zie je alleen maar blije gezichten. Je wordt aan het einde van de training vaak bedankt. Dat heb je niet bij een gewone training.”