Korstiaan en Ton halen herinneringen op aan Fortuyn en de Rotterdamse gayscene van de jaren ’90

Rotterdammers Korstiaan Hellwig en Ton van der Sluijs staat het nog goed bij waar ze waren toen ze twintig jaar geleden het nieuws te horen kregen dat Pim Fortuyn was doodgeschoten. Fortuyn was een vaste klant in de Rotterdamse homobars en zat samen met Ton en Korstiaan in een vaste club die elkaar kenden van de Cosmo Bar, café De Bak, de Gaypalace en leer en jeansbar Shaft. “Zijn plezier en zijn troost zocht hij in de kroegen.”

Na het debat in televisieprogramma Het Lagerhuis , waarin Marcel van Dam Fortuyn ‘een minderwaardig mens’ noemde, kwam een toch aangedane Fortuyn zijn troost zoeken in café De Bak waar Korstiaan de eigenaar van was. De eigenaar van het homocafé, toen aan de Schiedamse Vest gevestigd, heeft levendige herinneringen aan Fortuyn. Zo nam de politicus hem en andere vrienden uit de Rotterdamse gayscene mee op een tour naar Amsterdam, langs plekken die een prominente rol in zijn leven hebben gespeeld. “Hij zei dat hij dat deed omdat we zijn boek (Babyboomers) niet wilden lezen”, vertelt Korstiaan Hellwig.

Ton van de Sluijs verzamelde met de jaren veel foto’s van de Rotterdamse gayscene. Hij was een goede bekende van Fortuyn en kende hem onder andere van zijn tijd als barman van Shaft. Een leerbar naast de Cosmo Bar en de Gaypalace aan de Schiedamsesingel. “Pim was als een vervelend familielid, maar hij was wel ons familielid.” Uit de verhalen van Ton en Korstiaan kan je een beeld opmaken van Fortuyn als een moeilijke man die vaak de confrontatie opzocht. Maar ook een markante figuur die naast de politiek ook in de geschiedenis van het Rotterdamse uitgaansleven een onvergetelijke persoonlijkheid was.