Kunstenaar maakt muurschilderingen van 14 meter hoog (!) aan de Slinge

De Slinge in Pendrecht wordt verfraaid met twee metershoge muurschilderingen van Ricardo van Zwol. De afbeeldingen worden geschilderd op de etagegebouwen Slinge 1 en Slinge 2, vlakbij plein 1953. Een schilderwerk van 14 meter hoog, met een vrolijke jongen die naar een kolibrie kijkt, is bijna af. In september begint Van Zwol aan de tweede afbeelding van een meisje en een tropische bloem.
Inspiratie voor de werken is Pendrecht zelf, de wijk die tussen 1948 en 1952 is vormgegeven door de Duits-Nederlandse architecte Lotte Stam-Beese (1903-1988). Stam-Beese speelde een belangrijke rol in de wederopbouw van Rotterdam na de Tweede Wereldoorlog.

In haar ontwerp van Pendrecht richtte de stedenbouwkundig architecte zich op de diversiteit van de verschillende gezinssamenstellingen. Met veel gemeenschappelijke tuinen en autovrije straten, die zorgden voor samenhang in de wijk. De muurschilderingen met de lachende kinderen en de kolibrie en tropische bloem staan symbool voor die visie van een groene wijk voor gezinnen van verschillende komaf.
De muurschilderingen zijn een initiatief van de kunstenaar zelf en worden mogelijk gemaakt door een bewonersinitiatief en de cultuurscout. Ook bood de gemeente hulp en regelde Van Zwol sponsoring bij verschillende partijen, zoals het onderhoudsbedrijf van de twee panden.
Van Zwol is decorateur en kunstenaar. maar zijn liefste bezigheid is het verfraaien van kale muren met betekenisvolle schilderingen. Eerder maakten we een portret van hem over muurschilderingen in Lombardijen.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat