Kunstenaar Pris Roos brengt nieuwe boeken naar Tarwewijk

De kinderen uit de Tarwewijk op Rotterdam Zuid kunnen binnenkort meer en gevarieerder gaan lezen. In de studio van kunstenaar Pris Roos, aan de Zwartewaalstraat, wordt op dit moment een kleine bibliotheek ingericht. De boeken en graphic novels (stripboeken) die er komen te staan zullen de kinderen niet snel op school vinden. Ook start Roos, in juni 2022, het project Leesmaatjes.

Samen met Juf en schrijfster Judith Leijdekkers en oprichtster van the House of Urban Arts, Indira Tauwnaar werkt Pris Roos aan het verwezenlijken van haar wens om de Tarwewijk een eigen en unieke bibliotheek te geven. Het belangrijkste doel is dat de basisschoolkinderen uit de buurt boeken kunnen lezen waarin ze zichzelf beter herkennen. Roos merkte als kind dat de boeken die ze op school las vaak werden geschreven vanuit een wit perspectief. Als vrouw met een migranten achtergrond maakte dit een verschil in de wijze waarop ze zich identificeerde met de personages. De meeste kinderboeken hebben volgens Roos een gebrek aan verschillende onderwerpen. Zo ziet ze weinig boeken over bijvoorbeeld seksualiteit, gender, identiteit en het klimaat. Daarom is het belangrijk voor Roos dat de bibliotheek boeken aan zal bieden die een grotere keuze bieden. Niet alleen om de identificatie met de boeken te vergroten maar ook om de kinderen zelfbewuster te maken. Roos: ‘Ik wil dat de kinderen zelf beslissen wat ze kunnen lezen en dat kinderen zich herkennen in de boeken.’ Roos werkt nu zelf aan een kinderboek om daad bij het woord te stellen.

Stripboeken mogen in dit aanbod niet ontbreken. Voor het stimuleren van het leesplezier zijn stipboeken erg goed inzetbaar bij kinderen die moeite hebben met lezen. Zowel Roos en Leijdekkers willen zich, in de toekomst, sterk gaan maken voor het bevorderen en ontwikkelen van leesvaardigheden in de bibliotheek. Hierbij spelen de ouders ook een rol. De bibliotheek wordt een plek waar verschillende ouders en kinderen vanuit de Tarwewijk met elkaar, en de boeken, in aanraking komen.

Voordat dit zover is, starts eerst het project ‘de Leesmaatjes’. Dit is een tweewekelijkse bijeenkomst van een groep kinderen die praten over een boek en het onderwerp dat centraal staat. Roos is nu hard bezig deze kinderboekenclub samen te stellen “Vanaf juni 2022 gaan we starten met de sessies, hierbij richt ik me echt gericht op de kinderen en ouders uit de Tarwewijk zelf.”