Kunstenaars in Charlois maken aardmannetjes die de hele wereld over reizen

Kunstenaars Jos en Arnold zijn buren en wonen aan de Schulpweg in Charlois. Arnold schildert stillevens van potten en kannen en Jos maakt Aardmannetjes van klei uit zijn eigen tuin. Het is inmiddels een sport geworden om de aardmannetjes te fotograferen op de meest uiteenlopende plekken in de wereld.

“Ik ben in 1993 begonnen. Toen heb ik het eerste modelletje gemaakt. Vanaf die tijd loopt de teller boven de duizend”, begint Jos over zijn passie. Het maken van Aardmannetjes. “Mijn zus neemt er bijvoorbeeld één mee in haar camper op het dashboard. Ze maken over foto’s van hem. Als een soort trofee van waar ze geweest zijn.” Dat meenemen is eigenlijk niet de bedoeling van Jos. “Laat hem achter. Als je een plek ziet die je echt mooi vindt: laat hem daar achter. Dan verbind je je met zo’n plek.”

Met zijn bijl klooft hij hout voor het vuur om de kleine beeldjes mee te bakken. Zelf gelooft hij niet in aardmannetjes. “Ik ben in Ierland geweest en heb stilletjes gehoopt dat ik er een paar zou tegenkomen, maar dat is niet gebeurd. Ik geloof wel heel erg in de kracht van de natuur, maar dat je verrast wordt door kabouters die ‘s nachts je huis opruimen, dat geloof ik niet zo”, stelt hij vast. Buurman Arnold heeft ook een aardmannetje gekregen van Jos. Zelf is hij vooral bezig met het schilderen van stillevens van potten en kannen. Of het een beetje een lucratieve business is? “Nee niet echt”, stelt Jos. Naast het schilderen is Arnold conciërge op een middelbare school. Jos verhuurd een deel van zijn huis voor reizigers. Zo kan het Aardmannetje makkelijk meeliften naar andere delen van de wereld.

Meer Rotterdamse verhalen bekijken?
Volg ons dan ook op onze social media kanalen
Facebook YouTube Instagram Twitter Snapchat