Kunstenaars in Overschie vrezen voor verkoop van ‘hun oude school’ door gemeente

Kunstenaarscollectief De Fabriek is de huurder van een oude school in Overschie. Hier hebben 20 verschillende kunstenaars hun eigen atelierruimte. Ze zitten hier al jaren en zijn van plan de school te kopen, maar de bank trekt zich terug door de voorwaarden van de gemeente. “Juist in dit stuk van Rotterdam heb je niet zulke culturele plekken.”

“Het is echt mijn kloosterhokje dit”, lacht filmmaker André Schreuders. Zijn ruimte ziet er zo vierkant uit als een kubus en heeft slechts een klein vierkant raam om naar buiten te kijken. “Ik vind het fijn, zo word ik niet afgeleid door de buitenwereld en kan ik mij focussen op het schrijven en monteren van films.”

Erfpacht
Schilders, edelsmeden, kleermakers en stoffeerders: de oude school bevat allerlei soorten kunstenaars. Ieder zit voor zijn eigen reden goed op zijn plek in Overschie en zou er graag willen blijven. Alleen doordat de koop van het pand niet soepel verloopt, kan dat wel eens voor moeilijkheden zorgen.

Lang verhaal kort: de gemeente en het collectief komen er al bijna twee jaar niet uit. Ook nu lopen de onderhandelingen vast op een bepaald punt: een erfpachtcontract. Het collectief had een bank gevonden die een lening wilde verstrekken, maar die trok zich terug. Aan dat erfpacht zitten te veel haken en ogen voor een bank. “Stel; wij komen in betalingsproblemen, ook al hebben wij die nu niet, dan zit er een te groot risico voor hen aan.” 

Verkoop 
De gemeente laat aan OPEN Rotterdam weten deze voorwaarde van de verkoop niet te willen aanpassen. Hiervoor zou het collectief opnieuw een openbare procedure aan moeten gaan om de oude school te kunnen kopen. Dit wil de gemeente niet. Zij laat weten niet langer dan tot 31 december te willen wachten op het collectief met het rondkrijgen van de financiering.

Voor de kunstenaars voelt dat zuur, zegt André. De gemeente zal, mocht er geen koop komen, de school in januari in de openbare verkoop doen. “Dat kan voor ons betekenen dat als een andere partij de koop wel rond krijgt, wij er hoogstwaarschijnlijk uit moeten. Met de huidige markt is een andere plek vinden bijna niet te doen.” 

Schilderes Nina Valkhoff zou het vreselijk vinden om naar een andere plek te moeten en niet alleen voor haarzelf. “Als je in het centrum kijkt zijn er genoeg creatieve broedplaatsen te vinden, maar in dit stukje van Rotterdam juist niet. Ook voor de buurt is het belangrijk dat dit soort creatieve plekken behouden blijven.”